UŽASNO STVORENJE KOJE UNIŠTAVA LJUDIMA ŽIVOTE PRONAĐENO U VIJETNAMU! Svi su mislili da je IZUMRLO!
Originalna postojbina ovog parazita su delovi Afrike, Foto: Profimedia

pošast

UŽASNO STVORENJE KOJE UNIŠTAVA LJUDIMA ŽIVOTE PRONAĐENO U VIJETNAMU! Svi su mislili da je IZUMRLO!

Šef tima SZO za eliminisanje i istrebljenje gvinejskog crva Diudon Sankara je u mejlu za portal Gizmodo rekao da su oni u potpunosti svesni situacije i prate razvoj događaja.

Objavljeno:

Doktori iz Vijetnama su ove nedelje obavestili javnost o misterioznom i, ukoliko se ispostavi tačnim, alarmantnom otkriću. Lokalni meštanin zaražen je skoro pa izumrlom vrstom Gvinejskog crva. Mada, stručnjaci za ovog parazita pokušavaju da utvrde jeli to zaista tačno, i ako jeste, kako je crv uspeo da dospe u zemlju koja je hiljadama milja daleko od njegovog prirodnog staništa u delovima Afrike.

Gvinejski crv, poznatiji kao Dracunculus medinensis, je drevni parazit koji je star koliko i Biblija nazvan po jednom afričkom regionu gde su ga prvi put u 17. veku pronašli Evropski istraživači. To je parazit koji preživljava isključivo u ljudskom telu u okviru svog životnog ciklusa.

On obično inficira ljude putem pijaće vode koju kontaminiraju mali slatkovodni ljuskari koji jedu larvu crva. Kada njihovi prvi domaćini uginu, crv se oslobodi i probija u abdomen, gde raste u odraslu jedinku i razmnožava se.

Ranih osamdesetih, Gvinejski crv se mogao naći uglavnom u suptropskim delovima Afrike i Azije, inficiravši milione ljudi u Africi godišnje. Međutim. dugoročni napori za njegovo suzbijanje davao je polako rezultate svodivši njegovu pojavu na nekoliko država i slučajeva u Africi svake godine. Obzirom da su ovi napori kasno preduzeti, uz otkriće da crv takođe lako može zaraziti, kako ljude, tako i pse, i dalje se očekuje da će crv do 2030. godine potpuno biti izbrisan sa lica zemlje. To slučaj iz Vijetnama čini još više značajnim.

U subotu, u tekstu prevedenom na engleski portal Saigon Giai Phong Online izvestio je da su doktori u Nacionalnoj bolnici za tropske bolesti u Hanoju imali slučaj mladog muškarca sa ispupčenjima na nogama a kasnije i rukama. Nakon što je hospitalizovan, doktori su uklonili "pet retkih crva" iz njegovih ruku. Ovaj medij citirao je jednog od tamošnjih doktora, koji je crva identifikovao kao Dracunculus medinensis, dužine od 30 do 60cm. Taj lekar je takođe istakao da ova vrsta crva nikada do sada nije bila pronađena u Vijetnamu.

Prema rečima Adama Vajsa, direktora Programa eliminacije Gvinejskog crva Centra Karter "nije nemoguće da je kod ovog čoveka zaista reč o gvinejskom crvu." Doktori sa ovog programa i SZO trenutno su u kontaktu sa lekarima tamošnje bolnice, u nadi da i dalje ima uzoraka crva sačuvanih za analizu. Vrlo je moguće i da je ovaj slučaj zapravo zabuna.

Međutim, postavlja se pitanje kako se taj čovek zarazio?

On je navodno jeo mnogo sirove ribe i rakova. Iako se crv obično razmnožava putem zaražene pijaće vode, postoje dokazi da privremeno može opstati u telu slatkovodne ribe dovoljno dugo da inficira ljude koji jedu morske životinje. U tekstu nije navedeno da li je riba, koju je ovaj čovek jeo, živela u slanoj ili slatkoj vodi.

Šef tima SZO za eliminisanje i istrebljenje gvinejskog crva Diudon Sankara je u mejlu za portal Gizmodo rekao da su oni u potpunosti svesni situacije i prate razvoj događaja.

Ako je Gvinejski crv zaista završio u Vijetnamu, malo je verovatno da je samo jedna osoba zaražena. Tako da, mogućnost o postojanju ovog crva u Vijetnamu definitivno je nešto što se mora shvatiti veoma ozbiljno, što može imati ozbiljne posledice u pokušaju njegovog istrebljenja. Bar za sada, rano je staviti Gvinejskog crva na listu užasnih predatora koji su se vratili tokom 2020. godine.

Tekst u celosti možete pročitati na portalu Gizmodo

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Gizmodo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.