Dobrodošli na Jupiter: NASA objavila da Džuno stiže na cilj! (FOTO) (VIDEO)
Foto: Giphy

ISTORIJSKI DAN

Dobrodošli na Jupiter: NASA objavila da Džuno stiže na cilj! (FOTO) (VIDEO)

1,1 milijardu dolara vredna sonda Džuno uspešno ušla u orbitu Jupitera
Objavljeno: 12:39h

Džuno je putovao brzinom većom od 209.200 kilometara na sat kad je usporila motore dovoljno da bi ušla u orbitu Jupitera.

foto: Reuters

Time će da počne nova misija od 20 meseci, tokom koje se naučnici nadaju da će otkriti više o tome koliko vode ima na Jupiteru, kao i sastav njegovog jezgra, kako bi došli do podatka kako se ta planeta, kao i druge oko Zemlje, formirala pre više milijardi godina.

Sonda Džuno je upalila svoj glavni motor na 35 minuta kako bi prikočila i kako bi je uhvatila gravitacija Jupitera i ubacila u polarnu orbitu. Na ovo se čekalo pet godina, koliko je trajalo putovanje do najveće planete Sunčevog sistema, sa zadatkom da pokuša da otkrije neke od njenih tajni.

Helikoidni model: Da li ste znali da je Sunčev sistem - spirala!? (VIDEO)

Plinovit Jupiter najveća je planeta Sunčevog sistema, a oko njega kruži 67 prirodnih satelita. Kad konačno uđe u orbitu, letelica će dubinski analizirati tu džinovsku planetu. Naučnici NASA najviše se raduju rešavanju takozvane velike crvene pege, ogromne ciklonske oluje, veličine tri Zemlje, koja hara Jupiterom više od 300 godina.

(Espreso.co.rs / Mondo)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.