KAKO JE JEDAN SRBIN PRE 75 GODINA POMOGAO U SPASAVANJU CELE EVROPE: Malo poznata priča o velikom herojstvu (VIDEO)
Foto: Youtube / Printscreen

zanimljivost

KAKO JE JEDAN SRBIN PRE 75 GODINA POMOGAO U SPASAVANJU CELE EVROPE: Malo poznata priča o velikom herojstvu (VIDEO)

Među poginulim američkim vojnicima bio je i izvesni Stiv Radović, borac srpskog porekla, ali o njemu nažalost ne postoje nikakvi podaci

Objavljeno:

1944. godine nacističkoj mašineriji zla zadat je smrtonosni udarac.

Britanske, kanadske, američke i francuske trupe napale su nemačke položaje na obalama severne Francuske, u akciji poznatijoj pod kodnim imenom "Dan D". Bila je to do tada najveća vojna operacija u istoriji, a učešće u njoj imao je i jedan Srbin.

Desetine hiljada vojnika istovremeno su se iskrcali na pet normandijskih plaža. Operacija je planirana više od godinu dana i prvobitno je trebalo da počne petog juna.

Vazdušno desantne jedinice spustile su se iza neprijateljskih linija u ranim satima, a istovremeno nekoliko hiljada brodova dolazilo je s mora kako bi izveli glavni udar na naciste.

Faktor iznenađenja pomogao je Britancima da osvoje veliko uporište na plaži koja je nosila šifrovano ime "zlato". Britanske trupe iskrcale su se i na plažu Sord.

Među poginulim američkim vojnicima bio je i izvesni Stiv Radović, borac srpskog porekla, ali o njemu nažalost ne postoje nikakvi podaci.

Posthumno je odlikovan Purpurnim srcem za hrabrost, sahranjen je na normandijskom groblju, a ne zna se ni kada je rođen ni gde.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.