U VREME KORONE ŠIRE SE I OVE OPASNE BOLESTI! Ceo svet mora da se čuva!
Ne preti samo virus korona, Foto: EPA/Sergi Rugrand, Ilustracija

virus korona nije jedina opasnost

U VREME KORONE ŠIRE SE I OVE OPASNE BOLESTI! Ceo svet mora da se čuva!

Bitka će se odigrati na mnogim frontovima i tražiti odgovor od svih njih, rekla je Gejl Smit, predsednica i izvršna direktorka ONE kampanje, grupe koja se bori protiv ekstremnog siromaštva i bolesti koje se mogu sprečiti.

Objavljeno:

Slučajevi malarije, HIV-a i drugih bolesti mogli bi da porastu širom sveta narednih meseci dok se globalni zdravstveni sistemi okupljaju u borbi protiv pandemije korona virusa.

Određeni broj stručnjaka i službenika za pružanje humanitarne pomoći, od kojih su neki služili u američkoj vladi, izrazili su zabrinutost da bi virus koji je već odneo više od 268.000 života mogao da ima razarajuće efekte po šire globalno zdravlje i bezbednost.

Ovi stručnjaci zabrinuti zbog zaostajanja u borbi protiv bolesti poput tuberkuloze i malih boginja i upozorili su na potencijal za širenje gladi, jer humanitarne organizacije nastoje da uravnoteže odgovor na epidemiju sa svojim naporima u borbi protiv tekućih izazova, preneo je CNN.

"Ako ne dobijete COVID-19, ali umrete od malarije, očigledno niste u boljoj poziciji. Sav posao ne može da prestane jer se pažnja prebacila na drugo mesto, mora da se nastavi", rekao je Bil O'Kif, izvršni potpredsednik za misiju, mobilizaciju i zastupanje u katolickim službama pomoći.

"Moramo pronaći način da nastavimo", istakao je on.

Bitka će se odigrati na mnogim frontovima i tražiti odgovor od svih njih, rekla je Gejl Smit, predsednica i izvršna direktorka ONE kampanje, grupe koja se bori protiv ekstremnog siromaštva i bolesti koje se mogu sprečiti.

Tačan kraj ove krize je pandemija, ali efekti na šire javno zdravlje, bezbednost hrane, lokalnu ekonomiju, makroekonomiju su takvi da moramo imati višestruki odgovor na nju, rekla je Smitova.

"U suprotnom, ovde nešto rešite, a onda udahnete vazduh i pogledate iznad, a na drugoj strani imate još jednu krizu", istakla je ona.

Smitova, koja je bila bivši administrator Mađunarodne organizaije za razvoj (USAID) primetila je da je došlo do porasta malih boginja i malarije tokom epidemije ebole.

"Naša zajednica je zabrinuta zbog uticaja u zemljama koje se bore protiv malih boginja, kolere, dečje paralize, a da u isto vreme moraju da se bore i sa širenjem COVID-19", rekao je Noam Unger, potpredsednik za razvojnu politiku, zastupanje i učenje u InterEkšen, savezu međunarodnih nevladinih organizacija i partnera.

Krajem marta SZO je preporučila vladama da "privremeno pauziraju preventivne imunizacione kampanje tamo gde ne postoji aktivna epidemija bolesti koja se može spreciti".

UNICEF je naveo prošle sedmice da je došlo do pada isporuka vakcina od 70 do 80 procenata od kraja marta zbog logističkih ograničenja koja se odnose na pandemiju.

Portparolka UNICEF-a Marisi Merkado izjavila je da je oko desetak zemalja u riziku da ostane bez zaliha, uključujući najmanje pet zemalja koje su u 2019. imale epidemiju malih boginja.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.