JEDAN GRK JE NAPISAO OTVORENO PISMO EVROPSKOJ UNIJI: Ako je Tesla Hrvat, znači da El Greko nije Grk?
Nikola Tesla, Foto: Profimedia

dobra poenta

JEDAN GRK JE NAPISAO OTVORENO PISMO EVROPSKOJ UNIJI: Ako je Tesla Hrvat, znači da El Greko nije Grk?

Postavlja pitanje, da li bi tako neko mogao da u pitanje dovede i ospori grčko poreklo Dominikosa Teodokopulosa – El Greka, koji je najveći deo života proveo van današnje Grčke

Objavljeno:

Povodom interaktivne igre na zvaničnom sajtu EU, u kojoj deca mogu da saznaju zanimljivosti o članicama Unije, a gde se u odeljku Hrvatska navodi da je Nikola Tesla čuveni hrvatski naučnik, reagovao je pismom Stelijos Stilijanidis iz Atine.

Postavlja pitanje, da li bi tako neko mogao da u pitanje dovede i ospori grčko poreklo Dominikosa Teodokopulosa – El Greka, koji je najveći deo života proveo van današnje Grčke.

(Pismo prenosimo u originalu na grčkom, i u prevodu na srpski jezik).

foto: Printscreen

Poštovani,

Dozvolite mi da Vas obavestim da sam sa ogromnim i neprijatnim iznaneđenjem primetio, a nakon što mi je to prenela kćerka koja je učenik osnovne škole i koristi sajt EU za obrazovne potrebe: (https://europa.eu/learning-corner/the-eu-whats-it-all-about_en), da je na ovom sajtu veliki srpski naučnik i pronalazač Nikola Tesla, lažno predstavljen kao Hrvat.

Međutim, opšte je poznato da je otac Nikole Tesle bio srpski pravoslavni sveštenik i da mu je porodica nastradala od strane nacističke nezavisne države Hrvatske. Da li bi onda neko isto tako mogao da u pitanje dovede i ospori grčko poreklo Dominikosa Teodokopulosa - El Greka, koji je najveći deo života proveo van današnje Grčke?

Smatram da evropskom kulturnom prostoru ne dolikuju takvi lažni navodi kao što je ovaj, kao i da je dužnost svih nas da očuvamo i da poštujemo naše zajedničke evropske vrednosti i principe.

S poštovanjem,

Stelijos Stilijanidis, Atina

Pismo na grčkom jeziku:

Αξιότιμοι,

Επιτρέψτε μου να σας ενημερώσω ότι με μεγάλη μου έκπληξη διαπίστωσα, μετά από όσα μου μετέφερε η κόρη μου η οποία είναι μαθήτρια στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και χρησιμοποιεί την ιστοσελίδα https://europa.eu/learning-corner/the-eu-whats-it-all-about_el για εκπαιδευτικούς λόγους, ότι στον εν λόγω ιστότοπο γίνεται αναφορά στον μεγάλο Σέρβο εφευρέτη Νίκολα Τέσλα, τον οποίο όμως παρουσιάζουν ως Κροάτη.

Είναι ευρέως γνωστό ότι ο πατέρας του ήταν Σέρβος ορθόδοξος ιερέας, αλλά και ότι η οικογένειά του αφανίστηκε από την ναζιστική ανεξάρτητη Κροατία. Θα μπορούσε άραγε να αμφισβητήσει κανείς την ελληνικότητα του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου - El Greco, ο οποίος το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του το πέρασε μακριά από την Ελλάδα;

Θεωρώ ότι στον ευρωπαϊκό χώρο δεν αρμόζουν τέτοιου είδους αναφορές, καθώς επίσης και ότι καθήκον όλων μας είναι η διαφύλαξη και ο σεβασμός των κοινών ευρωπαϊκών αξιών και αρχών μας.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.