ZBOGOM, TITO - POLITIČKA NOSTALGIJA KOJA ŽIVI: Evo kako su svetski mediji izvestili o godišnjici smrti Josipa Broza
Politička nostalgija, Foto: Printscreen

SVI PIŠU O TOME

ZBOGOM, TITO - POLITIČKA NOSTALGIJA KOJA ŽIVI: Evo kako su svetski mediji izvestili o godišnjici smrti Josipa Broza

Njujork tajms podseća da je Tito umro 4. maja 1980. i da su njegovoj sahrani četiri dana kasnije prisustvovali kraljevi, predsednici, premijeri iz 128 zemalja

Objavljeno:

Vest o 40 godina od smrti Josipa Broza Tita danas je vest za Njujork Tajms, vodeće španske listove El Mudno, El Pais kao i za medije u Argentini, Boliviji, na Jamajci, Filipinima, Kamboži, Indiji, Pakistanu, Tajvanu, Moskvi, Parizu...

Njujork tajms podseća da je Tito umro 4. maja 1980. i da su njegovoj sahrani četiri dana kasnije prisustvovali kraljevi, predsednici, premijeri iz 128 zemalja i oko 700.000 ljudi, kao i na to da su posle usledile decenija pada koje su kulminirala ratovima koji su razbili Jugoslaviju.

Špnski El Mudno o Titu piše pod naslovom - 40 godina nakon njegove smrti: Komunistički "alfa muškarac" koji se suprotstavio Staljinu. List nastavlja da se ovog ponedeljka obeležavaju četiri decenije od smrti marsala koji je Jugoslaviju pretvorio u socijalističku oazu van ŠSR-a i pored etničkih razlika. El Pais kaže zbogom, Tito - politička nostalgija koja živi.

foto: Printscreen

Jamajka obzerver prenosi priču iz Bugojna, gde je bila jedna od vila u kojima je predsednik SFRJ primao državnike, ali i lovio, a koja j uništena u ratu i danas je dom za pse lutaice, te o tome kako se narod toga kraja bori da očuva Titov duh.

NYT koji prenosi Rojters piše da su danas četiri decenije nakon smrt jugoslovenskog lidera Josipa Broza Tita i da se nekoliko desetina njegovih poštovalaca okupilo da mu oda pocast, ali s maskama protiv koronavirusa.

Titov grob u Kući cveća uvek je posećen na godišnjicu njegove smrti, ali je ove godine broj poštovalaca daleko manji zbog epidemije. Na grob je vence položila i delegacija vladajucjih socijalista Srbije, naslednika komunista iz kasnih 80-ih, na čelu sa njihovim predsednikom i ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem.

foto: Printscreen/Youtube

Dačić je rekao za Rojters, a prenosi NT, da su mnogi širom bivše Jugoslavije nostalgični...

- Ne bih to nazvao nostalgijom za Titom, već za društvom u kojem smo tada živeli, za nekim socijalističkim vrednostima koje su bile ispred njihovog vremena - rekao je Dačić.

Takođe NJujork tajms piše da je Broz, metalostrugar iz hrvatskog sela Kumrovec, vodio komunističke borce protiv nacističke Nemačke u Drugom svetskom ratu, osiguravši tako vlast narednih 35 godina. Dodaju i da se 1948. okrenuo protiv sovjetskog bloka čineći SFRJ tampon zonim između neprijatelja u hladnom ratu.

Mnogi, dodaje NT, kritikuju Tita kao brutalnog diktatora koji je političke protivnike slao u logore, dok drugi kažu da je njegov period bio perido blagostanja i mira.

Klarin, najveci tabloid u Argentini, podseća na četiri decenije od smrti Josipa Broza Tita i uz video prilog opisuje istoriju kroz koju je Tito vodio narode i narodnosti SFRJ od pobede nad Hitlerom do 90-ih kada je, kako navodi list, zemjla eksplodirala i raspala se na komade.

Smrt predsednika SFRJ tema je i za francuski TV5Monde, Bankgok post, moskovsku Gazeta, koja piše Morao je biti vođa - po čemu je maršal Tito postao slavan.

RTL i Euroactiv dele istu vest, a koju je napisao AFP i navode da je Titova politička zaoštavština i danas predmet debata na Balkanu...

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.