U AUSTRIJI VELIKA POLEMIKA OKO JAVNOG PREVOTA: Da li on može biti izvor DRUGOG TALASA KORONE?
ilustracija, Foto: EPA / ROBERT GHEMENT

upozorenje

U AUSTRIJI VELIKA POLEMIKA OKO JAVNOG PREVOTA: Da li on može biti izvor DRUGOG TALASA KORONE?

Prema podacima Ministarstva zdravlja u sredu ujutro je u Austriji zabeleženo 'samo' još 2.043 obolelih

Objavljeno:

Na jednoj strani pozitivan razvoj epidemiološke situacije u Austriji i ukidanje ograničenja kretanja s 1. majem te postupno, ali poprilično „otvaranje“ svih trgovina i trgovačkih centara, frizera, škola, restorana i hotela..., a na drugoj bojazan epidemiologa i virusologa da bi, uprkos daljnjoj obvezi fizičkog distanciranja u javnom prostoru i nošenja maski, s povratkom Austrijanaca na njihova radna mesta, sredstva javnog prevoza mogla postati izvor drugog vala epidemije koronavirusom.

O toj sve prisutnijoj zabrinutosti piše u sredu i austrijski dnevni list „Kronen Zeitung“ u članku pod naslovom „Koronavirus: Javni prijevoz kao izvor drugog vala?“ i nadnaslovom „Vraćanje u puni pogon“. Isti izvor navodi kako je mišljenje ministra zdravlja Rudolfa Anschobera da je držanje obveznog razmaka od najmanje metra moguće i u sredstvima javnog prevoza, ne dele i neki austrijski virolozi i epidemiolozi, koji sve glasnije upozoravaju da bi upravo sredstva javnog prevoza mogla postati izvor drugog vala širenja zaraze u Austriji. „Opasnost postoji svuda gde god ljudi stoje tesno jedni pored drugih“ tvrdi austrijski virusolog Christoph Steininger i dodaje: „Američka su istraživanja pokazala da u zatvorenim prostorima, kao što su podzemne železnice, virusi mogu biti zarazni i do 72 sata“.

Stav epidemiološkinje Eve Schernhammer je da „rizične skupine u svakom slučaju trebaju izbegavati sredstva javnog prevoza“. Ona je predložila da se uvede gornja granica broja putnika, koji se mogu zajedno voziti u jednom vagonu tramvaja i podzemne železnice ili u prostoru autobusa, kao i skeniranje telesne temperature pri ulazima u sredstva javnog prevoza. PR Bečkog javnog prevoza (Wiener Linien) je poručio kako će se „razvoj situacije pomno pratiti“. „Imamo ograničeni broj mesta, 120 sigurnosnog osoblja za kontrolu pri ulazu i još k tome 200 naših servisnih radnika“, napomenuo je, dodavši kako će se, između ostalog, provoditi i posebna dezinfekcija i pranje rukohvata i ostalih kontaktnih mjesta kako bi se sprečilo širenje virusa. Uprkos svim pojašnjenjima, virusolog Steininger ostaje pri svom stavu da su pri širenju virusa „manji problem škole, nego što je to put do škole“. Dnevni list ističe kako će problem ubrzo biti aktualan jer austrijska Vlada s 1. majem ukida ograničenje kretanja, a zaposlenici i učenici tokom maja kreću na posao odnosno u škole. Dodaje kako su odgovorni za javni prevoz u Gradu Beču najavili s 11. majem povratak iz dosadašnjeg kriznog u puni radni pogon, i daljnje praćenje epidemiološke situacije u Beču i Austriji. A kada smo kod epidemiološke situacije u Austriji, ona se i dalje povoljno razvija i sve je manje novozaraženih. Jučer samo 49. Prema podacima Ministarstva zdravlja u sredu ujutro je u Austriji zabeleženo „samo“ još 2.043 obolelih. Ukupno do sada je bilo potvrđeno 15.323 zaraza koronavirusom, 12.779 izliječenih i 580 preminulih, od čega najviše u Beču (130). Broj testiranih iznosi 247.754.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Vecernji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.