SLEDEĆA PANDEMIJA ĆE DOĆI IZ LABORATORIJE: Važno upozorenje čuvenog naučnika
Sledeća pandemija neće doći od šišmiša, Foto: Thinkstock

UPOZORENJE

SLEDEĆA PANDEMIJA ĆE DOĆI IZ LABORATORIJE: Važno upozorenje čuvenog naučnika

Sledeća pandemija neće doći od šišmiša

Objavljeno:

Naša civilizacija je na prekretnici. Možemo napraviti dobar iskorak, možemo napraviti i loš. Pred nama nemamo jednu moguću budućnost nego nekoliko mogućih budućnosti. Pričamo o interesantnim vremenima, rekao je naučnik i osnivač zvezdarnice u Višnjanu Korado Korlević.

- Sledeća pandemija neće doći od šišmiša, nego da će doći zaista iz laboratorija. I to ne verovatno vojne, nego verovatno neki od biohakera će to odraditi. Znači, mi dolazimo u vreme kada će svaki srednjoškolac, student kojega zaista zanima biologija postati beskrajno opasan. Ono što vidim s kompjuterskim napadima, to ćemo imati s biologijom. Tako da, nauka će biti i u onom pozitivnom smislu i u negativnom smislu. Moć destrukcije koju nam je dala je strašan - rekao je.

Smatra i kako će se svet morati "iscepati na dve civilizacije".

- Jedan koji će biti zabava, jedan koji će biti zagarantovani lični dohodak i jedna koja će biti svet koji radi. U tom svetu gde radi i gde će nauka i tehnologija gurati napred je jedini modus vivendi, a ovaj drugi deo zabava neće nestati. Mi smo zavisni od dobrih priča i dobre priče će uvek imati prioritet - rekao je Korlević. Dodao je i kako smatra da se budućnost ne događa, nego da je sami biramo.

- Ovo je previše dobra kriza da se propusti. Sad je trenutak kada se donose odluke i ono što će se događati u budućnosti. Treba si postaviti pitanje - gde sam ja u toj priči? Gde smo moja porodica i ja u toj priči? Ovo je fenomenalna prilika za učiti i za raditi na sebi, a ne da se dogodi da je bila pandemija, a ja ništa nisam radio - poručio je Korlević.

Za N1 je rekao i kako ima zvezdarnica koje zbog korona virusa ne rade te da se obrana "jako stanjila" jer je, na neki način, sve blokirano.

O asteroidu koji u ovom trenutku prolazi kraj Zemlje, a o kojem je izvestila i NASA, Korlević je rekao da je medijski interesantan, no da je na 10 udaljenosti od Meseca i zbog toga je "potpuno nebitan objekat".

- Imali smo sinoć jedan koji je prošao na 400 tisuća kilometara od Zemlje, to znači da je prošao na lokaciji stacionarnih satelita - poručio je Korlević.

Podsetimo, Korlević je dobio i priznanje za Komunikatora godine 2019. koje mu je dodelila Hrvatska zadruga za odnose s javnošću.

- Recimo da uvek laska kad si nešto napravio dobro. Astronomija je u našem slučaju uvod u edukaciju - rekao je za N1.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.