DOBRE VESTI STIŽU IZ SVETA! Ove zemlje su počele testiranje vakcine protiv korone I STIŽE USKORO
Koronavirus/ilustracija, Foto: EPA/ERIK S. LESSER, Ilustracija

ČEKA SE EPILOG

DOBRE VESTI STIŽU IZ SVETA! Ove zemlje su počele testiranje vakcine protiv korone I STIŽE USKORO

Švajcarski imunolog Martin Bahman sa univerzitetske klinike u Bernu je, prema sopstvenim navodima, razvio kandidata za vakcinu protiv korona virusa

Objavljeno:

Na vakcini protiv korona virusa već uveliko rade laboratorije širom sveta, a iz nekih od njih stižu ohrabrujuće vesti. Naime, uskoro počinju testiranja na ljudima u Britaniji i Nemačkoj, a švajcarski naučnici čak smatraju da bi do kraja ove godine vakcina mogla da uđe i u upotrebu. Prethodno su, između ostalih, laboratorije u Kini i Australiji već počele sa testiranjem na ljudima.

Švajcarska: "Imamo kandidata za vakcinu"

Švajcarski imunolog Martin Bahman sa univerzitetske klinike u Bernu je, prema sopstvenim navodima, razvio kandidata za vakcinu protiv korona virusa, koja bi, nakon uspešnog testiranja, mogla možda već da se koristi tokom ove godine.

On namerava da potrebne studije i proces odobrenja prođe što je brže moguće, da bi već u oktobru u Švajcarskoj mogla da počne masovna vakcinacija.

Nadzorna komisija u zdravstvu "Svismedik" potvrdila je razgovore sa Bahmanom i drugim istraživačima koji rade na vakcini protiv korona virusa.

- Vremenski plan je veoma optimističan, ali nije nemoguć - rekao je portparol Svismedika Lukas Jagi, prenose mediji na nemačkom govornom području.

On je ukazao da će, zbog hitnosti usled pandemije, proces odobrenja trajati ne mesecima, već nedeljama, prenosi bečki dnevnik "Esterajh".

Ako budu svi uslovi za odobrenje ispunjeni odluka će biti moguće pre kraja godine, najavio je on. Prvo manje testiranje na ljudima, prema Bahmanu, počeće u julu.

foto: EPA/Filippo Venezia

Britanija: Oksford u četvrtak započinje testiranje

U međuvremenu su i zvaničnici iz Velike Britanije i Nemačke najavili skoro testiranje potencijalnih vakcina na ljudima.

Britanski naučnici, članovi tima sa Kraljevskog koledža u Londonu, uputili su poziv volonterima da se prijave za testiranje vakcine za korona virus. Tim od februara isprobava vakcine na životinjama, ali planira da sprovede testiranje na ljudima u junu, prenosi CNN.

- Oni će biti prvi volonteri koji će primiti vakcine. Mi ćemo proučavati koje doze daju najbolji imuni odgovor - navodi Robert Šetok iz tima dodaje da svako kliničko testiranje nosi sa sobom određeni rizik.

Kako je istakao, testiranje na životinjama je dalo pozitivne rezultate i dodao da novi korona virus nije toliko komplikovan koliko druge bolesti.

- Veoma se razlikuje od gripa koji se svake godine menja. Postoji veoma visok procenat šanse da dobijemo vakcinu - rekao je on.

Prethodno su naučnici sa univerziteta Oksford najavili su da će u četvrtak početi testiranje vakcine koju su oni razvili na ljudima.

Britanski ministar zdravlja Met Henkok je rekao da vakcina koju su razvili naučnici sa Oksforda ima 80 odsto šansi za uspeh. Za to istraživanje biće izdvojeno 20 miliona funti, rekao je Henkok, prenosi Skaj njuz.

Nemačka: Tri faze testiranja

Nemački Paul Erlih institut (PEI) je saopštio da je odobreno prvo testiranje vakcine protiv korona virusa na ljudima.

PEI sa sedištem u Langenu je u Nemačkoj vodeća institucija u potrazi za vakcinama i nadležna za izdavanje odobrenja.

Prvi čovek PEI Paul Cihutek na konferenciji za štampu rekao je da je institut u borbi protiv korona virusa odobrio prvu fazu testiranja, te da očekuje da će vakcina biti spremna na proleće iduće godine.

Prva faza testiranja na ljudima se sprovodi na grupi dobrovoljaca i u toj fazi se istražuje da li je vakcina uopšte bezbedna, da li nanosi štetu, pošto je do sada u predkliničkim analizama vakcina testirana samo na životinjama.

U drugoj fazi se nova vakcina zatim testira na više hiljada ljudi sa ciljem da se ustanovi da li ima odgovarajuće delovanje protiv korone i da li štiti ljude od zaraze. Cilj je da se stvori imunitet kod vakcinisanih osoba, a uz to mora biti analizirano i kolika doza vakcine je potrebna da bi delovala.

foto: EPA / Sebastiao Moreira

U trećoj fazi vakcina se testira na uzorku do 20.000 ljudi, sa ciljem utvđivanja delovanja vakcine na tako velikom broju i kako bi se ustanovilo ima li propratne pojave, jer je uslov za odobrenje vakcine da je maksimalno bezbedna.

Nakon tri kliničke studije na ljudima Institu će u hitnom postupku proveravati da li su testovi sprovedeni ispravno i nakon toga daje se odobrenje za proizvodnju vakcine.

SAD: Testiranje počelo sredinom marta

Američki naučnici u Sijetlu su počeli prvu fazu testiranja vakcine za Kovid-19 na ljudima sredinom marta. Tada su četiri zdrave osobe primile prvu od dve eksperimentalne vakcine, a u pitanju su pacijenti Istraživačkog instituta za zdravlje “Kajzer Permanente” u Sijetlu.

Očekuje se da će ukupno 45 dobrovoljaca učestvovati u ispitivanju vakcine. Volonteri koji su prvi izabrani pregledani su u institutu kako bi se uverili da nisu bolesni ili da nemaju neko hronično zdravstveno stanje.

Takođe, američko ministarstvo zdravlja finansiraće razvoj vakcine mRNA-1273 uz odobrenje američkih regulatora, kao i napore za povećanje proizvodnje kako bi potencijalna vakcina stigla do što većeg broja ljudi.

Kompanije "Moderna" postigla je prošle nedelje dogovor sa američkom vladom po kome će dobiti čak 483 miliona dolara za razvoj i testiranje vakcine protiv Covid-19, koja je sada u početnom kliničkom ispitivanju.

Biotehnološka kompanija "Moderna", sa sedištem u Kembridžu u Masačusetsu, bila je pionir u testiranju vakcine protiv novog korona virusa, a to su joj omogućila istraživanja koja finansiraju američki nacionalni zdravstveni instituti. "Moderna" je možda predvodnik trke za vakcinom po tome što je prva stigla do faze testiranja na ljudima, ali kako ističe Aneliza Vajlder-Smit, profesorka novih zaraznih oboljenja na Londonskoj školi higijene i tropske medicine - "moramo računati na sve opcije i nastaviti sa trkom".

- Svakako ćemo imati problema sa podizanjem proizvodnje na dovoljno veliki obim, tako da je bolje da koristimo što više platformi za izradu vakcina - procenila je ona.

"Moderna" je rekla da bi, ukoliko trenutna testiranje budu uspešna, testriranje završne faze moglo da bude gotovo do kraja ove jeseni.

Rusija: Testirali vakcinu na životinjama

Ruski naučnici počeli su sredinom marta da testiraju prototipe potencijalnih vakcina protiv novog virusa korona na životinjama u laboratoriji u Sibiru, saopštila je tada ruska Administracija za zaštitu potrošača "Rospotrebnadzor".

U saopštenju se navelo da su naučnici ruskog Instituta "Vektor" u Novosibirsku razvili protitipe vakcine protiv korona virusa na osnovu šest različitih tehnoloških platformi i započeli su testiranje u ponedeljak, 16. marta, kako bi proverili koliko su prototipi efikasni i u kojim dozama se mogu koristiti.

- Najčešće se u ovakvom istraživanju koriste laboratorijski miševi i pacovi, ali i afrički tvorovi, niži primati i druge posebne vrste laboratorijskih životinja - ističe se u saopštenju.

Iz Administracije su dodali da naučnici očekuju da će potencijalna vakcina biti završena u poslednja tri meseca ove godine.

Izrael: "Oralna vakcina"

Izraelski naučnici su početkom marta saopštili da ih samo nekoliko nedelja deli od razvoja oralne vakcine kojom će pobediti novi korona virus. Zvaničnici u zemlji očekuju da će lek biti dostupan 90 dana nakon što se obave neophodna testiranja.

Naučnici Istraživačkog instituta Galileje MIGAL rekli su da rade na vakcini protiv virusa infektivnog bronhitisa (IBV) kod peradi. Vakcina je testirana na Veterinarskom institutu i kažu da se pokazala efikasnom.

foto: EPA/Craig Lassig

Dr Čen Kac, vođa biotehološkog tima MIGAL-a, kaže da je njihov osnovni koncept bio da razviju tehnologiju, a ne specifično vakcinu za ovaj ili onaj virus. Oralna vakcinacija je indukovala visoke nivoe specifičnih antitela protiv IBV na ispitivanjima. Naučnici kažu da će ako mogu “prilagoditi sistem” vezan za korona virus kod peradi na ljude, što će uraditi za nekoliko nedelja, imati vakcinu koja sprečava korona virus.

- Sve što treba da uradimo je da prilagodimo sistem na novu sekvencu. Sada smo u sred ovog procesa i nadamo se da ćemo za nekoliko nedelja imati vakcinu u našim rukama. Da, za nekoliko nedelja, ako ovo uspe, imaćemo vakcinu koja sprečava virus korone -istakao je dr Kac.

Kina: Eksperimentalna vakcina

Kina je odobrila rano testiranje dve eksperimentalne vakcine na ljudima u pokušaju lečenja korona virusa.

Vakcine se razvijaju u kompaniji "Sinovak bajotek" u Pekingu i u Institutu za biološke proizvode u Vuhanu, koji je deo kineske Državne farmaceutske grupe.

Kini je prošlog meseca odobreno kliničko testiranje vakcine koju je razvila kineska Akademija vojno-tehničkih nauka, nedugo nakon što je američka kompanija za proizvodnju lijekova "Modena" saopštila da je počela testiranje vakcine na ljudima.

Australija: Dve potencijalne vakcine

Naučnici u Australiji započeli su početkom ovog meseca testiranje dve potencijalne vakcine protiv koronavirusa u, kako se navodi laboratorijskim ispitivanjima, koji predstavljaju "prekretnicu".

Vakcina, koju su napravili naučnici Oksforda i američke kompanije Inovio Pharmaceutical, odobrene su za ispitivanja na životinjama od strane Svetske zdravstvene organizacije. Australijska nacionalna naučna agencija će proceniti da li vakcine deluju i da li bi bile bezbedne za ljude.

foto: EPA/HOTLI SIMANJUNTAK, Ilustracija

Testira se i više desetine lekova

Trenutno se više od 150 različitih lekova koji bi mogli da budu efikasni protiv Kovid-19 ispituje širom sveta, od čega večhinu predstavljaju već postojeći lekovi.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) pokrenula je "Solidarno ispitivanje", čiji je cilj procena tretmana koji najviše obećavaju.

Velika Britanija tvrdi da je njen program, sa više od 5.000 ispitanika najveći, dok više istraživačkih centara širom sveta pokušava da koristi krv preživelih za lečenje, javlja BBC.

Postoje tri pristupa koji se istražuju. Prvi su antivirusni lekovi koji direktno utiču na sposobnost korona virusa da napreduje u telu.

Ispituju se i lekovi koji mogu da smire imunološki sistem - pacijenti postaju ozbiljno bolesni kada njihov imuni sistem reaguje i počne da nanositi kolateralnu štetu telu.

Treći pristup je terapija antitelima, bilo iz krvi preživelih, bilo napravljenim u laboratoriji, koja mogu da napadnu virus.

Doktor Brus Ejlvord, iz Svetske zdravstvene organizacije, rekao je nakon posete Kini da je Remdesivir jedini lek koji je pokazao sve znakove efikasnosti. Antivirusni lek je prvobitno dizajniran za lečenje ebole, ali druge mogućnosti pokazale su se delotvornijim.

Lek je bio efikasan u lečenju drugih smrtonosnih korona virusa (sindrom respiratornog sindroma na Bliskom Istoku - MERS i teški akutni respiratorni sindrom - SARS) u studijama na životinjama, pa postoji nada da će biti efikasan i protiv korona virusa Kovid-19.

Procureli rezultati ispitivanja koje je vodio Univerzitet u Čikagu takođe su sugerisali da je lek efikasan.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.