KORONA OBORILA SVETSKOG GIGANTA NA KOLENA! Omiljeno bezalkoholno piće na planeti nikad se ovako loše nije prodavalo
Iz kompanije su obavestili da im je od početka aprila obim prodaje u svetu smanjen za četvrtinu, Foto: Thinkstock

koronavirus

KORONA OBORILA SVETSKOG GIGANTA NA KOLENA! Omiljeno bezalkoholno piće na planeti nikad se ovako loše nije prodavalo

Nekoliko koncerata i sportskih događaja, uključujući Olimpijske igre koje su pod pokroviteljstvom firme, odgođeno je ili otkazano

Objavljeno:

Američki prehrambeni div Koka-kola objavio je da mu je zbog mera suzbijanja pandemije koronavirusa prodaja od početka aprila pala za četvrtinu, najavljujući slabije poslovne rezultate u drugom tromesečju.

Koronavirus već je odneo gotovo 170 hiljada života širom sveta i brzo se širi pa su vlasti prisiljene preduzimati drastične mere, obustavljajući ekonomske aktivnosti i promet i poručujući građanima da ostanu kod kuće.

Odgođene su Olimpijske igre u Tokiju, među čijim je sponzorima i Koca-kola, kao i mnogi drugi sportski događaji i koncerti, a organizatori su od nekih i odustali.

Nekoliko koncerata i sportskih događaja, uključujući Olimpijske igre koje su pod pokroviteljstvom firme, odgođeno je ili otkazano.

Koka-kola ipak u restoranima, prodavnicama, bioskopima, sportskim arenama i prostorima za zabavu ostvaruje polovinu prihoda, prodajući im sirupe i koncentrate za napitke.

Iz kompanije su obavestili da im je od početka aprila obim prodaje u svetu smanjen za četvrtinu, uglavnom zbog pada u segmentu koji nije povezan s maloprodajnim trgovinama.

U martu su objavili da neće ostvariti ciljeve zacrtane za ovu godinu, a danas procenjuju da će im uporedivi prihodi u drugom tromjesečju uključivati i negativan uticaj dolara u rasponu od četiri do pet posto.

„Konačni uticaj na drugo tromesečje i celu 2020. godinu zasad nije poznat. Međutim, uticaj na drugo tromjeseče bit će značajan“, stoji u saopštenju firme.

U prvom tromesečju završenom 27. marta neto prihodi pali su im jedan posto, na 8,6 milijardi dolara.

Dobit po deonici kada se isključe jednokratne stavke porasla je osam posto, na 51 cent po deonici.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.