TRAMP DEBELO SLAGAO NAROD, RAZOTKRILA GA SEVERNA KOREJA: Kim Džong un se hitno oglasio!
Foto: AP/Koji Sasahara

izmislio pismo

TRAMP DEBELO SLAGAO NAROD, RAZOTKRILA GA SEVERNA KOREJA: Kim Džong un se hitno oglasio!

Ministarstvo spoljnih poslova Severne Koreje saopštilo je danas niko od sadašnjih "vrhovnih zvaničnika " nije poslao pismo Trampu, a odnosi se na Kim Džong Una.

Objavljeno:

Severna Koreja odbacila je danas kao "neosnovan" komentar američkog predsednika Donalda Trampa da je nedavno dobio "lepo pismo" od lidera Severne države Kim Džong Una.

Tramp je juče na konferenciji za štampu o korona virusu rekao "Nedavno sam primio lepo pismo od njega. Bila je to lepa nota. Mislim da nam ide dobro." Tramp je, takodje, branio prekinute razgovore o nuklearnom programu sa severnokorejskim predsednikom, rekavši da bi SAD sada bile u ratu sa Severnom Korejom da on nije izabran za predsednika.

Ministarstvo spoljnih poslova Severne Koreje saopštilo je danas niko od sadašnjih "vrhovnih zvaničnika " nije poslao pismo Trampu, a odnosi se na Kim Džong Una.

U saopštenju se navodi da će ispitati zašto je američko rukovodstvo dalo medijima "neosnovanu priču".

"Odnosi predsednika Severne Koreje i Sjedinjenih Država nije pitanje koje bi trebalo shvatati kao razonodu niti bi ga trebalo zloupotrebljavati u zadovoljavanju sebičnih ciljeva", kaže se u saopštenju.

Kim i Tramp sastali su se tri puta i razmenjivali pisma i izaslanike u više navrata od 2018. godine, kada su započeli razgovore o načinu rešavanja severnokorejske nuklearne krize.

Dvojica lidera izgradili su neku vrstu ličnih odnosa, a Tramp je jednom rekao da su se on i Kim "zaljubili".

Njihova nuklearna diplomatija malo je napredovala posle propalog samita dva lidera u Vijetnamu početkom 2019. godine, kada je Tramp uzvratio Kimovim pozivima na sveobuhvatno ublažavanje sankcija u zamenu za delomični korak denuklearizacije.

U martu je Severna Koreja rekla da je Trump uputio Kimu pismo, želeći da održi dobre odnose i ponudi saradnju u borbi protiv pandemije korona virusa.

Tada je visoka zvaničnica Kim Jo Džong, sestra severnokorejskog lidera, ;rekla da je Trampovo pismo pokazalo koliko je poseban odnos dvojice lidera, ali da još uvek nije dobra ideja biti optimista kada su u pitanju izgledi za bilateralne odnose.

Visoki zvaničnik Trampove administracije potvrdio je da je Tramp uputio pismo Kimu i da je u skladu sa Trampovim naporima da angažuje svetske lidere tokom pandemije.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Beta Ap)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.