OVO JE DOKAZ DA HLADNI RAT I DALJE TRAJE! Skandalozna čestitka Amerikanaca ruskim kosmonautima!
U Rusiji se ovaj dan obeležava kao Dan kosmonautike, Foto: Profimedia

TO JE TO

OVO JE DOKAZ DA HLADNI RAT I DALJE TRAJE! Skandalozna čestitka Amerikanaca ruskim kosmonautima!

Ta reakcija iz Ministarstva inostranih poslova Rusije usledila je nakon što je Stejt department na svom Fejsbuk nalogu na ruskom jeziku objavio čestitku povodom 12. aprila

Objavljeno:

Saopštenje Stejt departmenta o Međunarodnom danu prvog čovekovog leta u svemir bez pominjanja Gagarina je podli trik ere post-istine, saopšteno je iz Moskve.

Ta reakcija iz Ministarstva inostranih poslova Rusije usledila je nakon što je Stejt department na svom Fejsbuk nalogu na ruskom jeziku objavio čestitku povodom 12. aprila koji se svake godine obeležava kao Međunarodni dan prvog leta čoveka u svemir, piše Sputnjik.

U Rusiji se ovaj dan obeležava kao Dan kosmonautike.

U spornoj čestitci navodi se da je "pre 59 godina izvršen prvi let čoveka u svemir".

Nakon ovakvog saopštenja Stejt departmenta usledio je i odgovor ruskog Ministarstva inostranih poslova takođe preko Fejbuk naloga.

"Podsećamo kolege iz američkog Stejt departmenta da je prvi čovek u svemiru bio sovjetski kosmonaut po imenu Jurij Aleksejevič Gagarin. Ne pominjanje toga predstavlja podao postupak ere post-istine", piše u saopštenju ruskog ministarstva na Fejsbuku.

Podsetimo, u Rusiji se 12. april obeležava kao Dan kosmonautike, koji je utvrđen dekretom Prezidijuma Vrhovnog saveta SSSR od 9. aprila 1962. godine u čast prvog leta čoveka u svemir, koji je izvršio državljanin Sovjetskog Saveza Jurij Gagarin na svemirskom brodu "Vostok" 12. aprila 1961. godine.

Gagarin je u svemirskom brodu "Vostok“ obleteo Zemljinu kuglu za jedan sat i 48 minuta.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.