VAKCINA STIŽE VEĆ ZA 3 MESECA?! Najveći kineski stručnjak otkrio šta ubija virus i koja je zaštita najefikasnija
Dodao je da u borbi mora da učestvuje cela društvena zajednica, mnoge institucije, a ne samo zdravstveni sistem, Foto: Profimedia

SAVET ZA SVE

VAKCINA STIŽE VEĆ ZA 3 MESECA?! Najveći kineski stručnjak otkrio šta ubija virus i koja je zaštita najefikasnija

Dodao je da u borbi mora da učestvuje cela društvena zajednica, mnoge institucije, a ne samo zdravstveni sistem

Objavljeno: 15:57h

Šef kineskog ekspertskog tima u Srbiji Peng Džićiang kaže da je najefikasnija zaštita od korona virusa maska i smatra da su mere koje su preduzete u Srbiji dobre, a najavljuje da bi Kina mogla imati vakcinu otprilike krajem juna.

Doktor Peng, koji radi u Centru za kontrolu zaraznih bolesti provincije Guangdong, napominje da korona virus može da se uništi nakon sat vremena izlaganja temperaturi od 56 stepeni, a da se najlakše može preneti prva dva dana pre pojave bolesti i pet nakon pojave.

- Tada je virus i najopasniji. Najefikasnija mera zaštite od korona virusa je maska. Nosite maske. Samo maske. To je jedan od najefikasnijih metoda zaštite - kaže doktor Peng.

Mere koje su preduzete u Srbiji su prema njegovoj oceni dobre i efikasne, a prenoseći iskustva iz Kine napominje da je izolacija najbolja mera za rešavanje problema širenja epidemije.

- U Kini su svi shvatili da treba da sarađuju sa vladom, da poštuju mere koje je donela i da je to dobro za društvenu zajednicu, tako da su se u skladu sa tim i ponašali - rekao je Peng.

Dodao je da u borbi mora da učestvuje cela društvena zajednica, mnoge institucije, a ne samo zdravstveni sistem.

- Samo zajedničkom društvenom akcijom uspeli smo da pobedimo ovaj virus u Kini - poručio je kineski stručnjak.

Peng je naveo i da nije velika verovatnoća da neko ko je već bio zaražen i ozdravio bude ponovo zaražen.

foto: Profimedia

Kaže i da i Kina i Amerika pripremaju svoje vakcine.

- Amerikanci imaju svoj tip, a mi svoj. U Kini su već urađena ispitivanja vakcine na životinjama, a sada se počinje kliničko ispitivanje na ljudima dobrovoljcima - rekao je Peng i dodao da je vakcina najbolje rešenje, a da se može očekivati otprilike krajem juna.

Peng je rekao da je kineska vojska mnogo doprinela borbi protiv epidemije stvaranjem mobilnih bolnica i uključivanjem velikog broja ljudi za pružanje pomoći i spasavanje.

- Od izuzetnog su značaja njihova disciplina i iskustvo u sprovođenju određenih mera - rekao je Peng i pohvalio angažovanje Vojske Srbije i to posebno oko privremenih bolnica.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.