JOŠ 284 OBOLELA OD KORONA VIRUSA U SRBIJI! Poznato je koliko ima novih mrtvih, na respiratoru njih 98!
Koronavirus, ilustracija, Foto: Printscreen/Youtube

novi presek

JOŠ 284 OBOLELA OD KORONA VIRUSA U SRBIJI! Poznato je koliko ima novih mrtvih, na respiratoru njih 98!

Najnoviji podaci

Objavljeno: 15:52h

U Republici Srbiji je do 15 časova 5. aprila 2020. godine registrovano ukupno 1.908 potvrđenih slučajeva COVID 19. Od poslednjeg izveštaja do 15 časova testirani su uzorci 959 osoba od kojih je 284 pozitivno. Hospitalizovano je 1082 pacijenata, a 88 pacijenata se nalazi na Sajmu. Na respiratoru je ukupno 98 pacijenata. Do 15 časova u Srbiji je ukupno testirano 7.360 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja. Na žalost od prethodnog izveštaja imamo i novih sedam (7) smrtnih slučajeva, odnosno ukupno 51. Preminulo je pet (5) osoba muškog pola, i dve (2) osobe ženskog pola. Prosek njihovih godina je 64,2 i svi su imali komorbiditete, odnosno više drugih pridruženih bolesti koje su doprinele neželjenom ishoduatoru je ukupno 98 pacijenata. Na žalost, od prethodnog izveštaja imamo i novih 7 smrtnih slučajeva.

Obraćanje kroznog štaba:

Predrag Kon izjavio je da se vidi kako smo, posle predaha, "u uzletu epidenije i ubrzanom prenošenju virusa", što se očekivalo, i pozvao gradjane da izbegavaju medjusobne kontakte.

- Neophodno je da se čvrsto držimo dosadašnjih mera i da smanjujemo maksimalno kontakte, drugog izlaza nemamo.

- Veoma je bitno da znate da se nijedna informacija ne krije. Osoba koja je inficirana ne može da se sakrije. Imajte razumevanja kada nas pitate za određenu instituciju ako ne znamo, prosto želimo da pokrijemo sve što je bitno - rekla je dr Kisić.

- Što se tiče Narodnog fronta 46 obolelih nemamo podatak da li se popravila situacija. Za Dragišu Mišovića takođe nemamo podatke. Na Bežanijskoj kosi je bilo šest pacijenata koji su testirani, kod jednog pacijenta sa akutnom leukemijom je bio pozitivan nalaz - rekao je dr Kon.

- Kod tri lekara i sestre bio pozitivan nalaz, oni su izolovani. Nisu radili na istom odeljenju.

- Opšta bolnica Valjevo 11 zdravstvenih radnika je pozitivno i 180 osoba je u kućnoj izolaciji koje nisu testirane. Tu je zaposle 1041 zaposlen randnik. U Ćupriji 40 zdravstvenih radnika pozitivno - kaže doktorka Kisić.

- Koncept masovnog testiranja nije najbolje bio izražen. Upravo radimo kako smo planirali, po indikacijama koje su proširene, ali nema testiranja na lični zahtev, samo uz lekarske indikacije. Testiranje zavisi od indikacija i dostupnosti testova i od momenta kada je zaraženi ušao u populaciju.​​​ - kaže doktorka Kisić.

- Prioritet za testiranje zdravstveni radnici. Imamo posebnu grupu koji umaju izrazite komorbilitete. Svaka povišena temperatura je povod za uzimanje brisa, kao i kašalj i teško disanje. U poslednjoj grupi su oni koji doputuju iz inostranstva. Isplanirani su testovi na antitela u budućnosti. Dobićemo tačan procenat onih koji su zaštićeni - dodaje Kon.

- Krajnje je vreme da prestanemo sa konceptima i da prestanemo virusu da omogućavamo da se prenosi. Ovo su još uvek posledice onoga od ranije. Ako budemo videli da kreće da pada, recimo ovaj vikend je zatvoreno sve, ako se to desi mere daju rezultate, ali ne treba zaboraviti i importovane koji su se širili van naše mogućnosti da kontrolišemo - kaže Kon.

- Broj testiranih nije znak efikasnosti zdravstveng sistema. U drugim zemljama možete da platite da se testirate, a kod nas je besplatan test za one sa simptomima. To zavisi i kada je bolst došla u populaciju. Mi možemo da kažemo da sada testiramo, testiramo i testiramo - tvrdi doktorka Kisić.

Da li je jedan direktor zabranio nošenje maski da se pacijenti ne bi plašili?

- Nemam informaciju, osim što sam čuo od vas, nemam informacije. Verovatno će neko nekad postaviti na dnevni red, u ovom trenutku time se nisam bavio - kazao je Kon.

- Ako antibiotik pomaže, to znači da nije virusna infekcija - dodaje Kon.

- Kada je u pitanju primarna zdravstvena zaštita. Lekari koji su navikli da imaju u ovo vreme preko 100 pregleda dnevno i sigurno znaju da prepoznaju šta treba da rade. Ako jedan lekar kuću poslao pacijenta nakon pregleda, sigurno da postoji razlog za to - kaže dr Kisić.

- Kapacitete koje imamo u funkciji dovoljni su da se svi testiraju koji imaju indikacije. Ne znam koliki procenat nas putuje. Mislim da se većina nalazi u izolaciji, osim onih koji moraju da se kreću. Cilj je da se maksimalno smanje kontakti. Stalno govorimo da nijedna odluka ne može da spreči distanciranje ukoliko ne shvatimo ozbiljno. U Turskoj deca ne smeju da napuštaju kuću. Shvatili su da je to način da zadrže i roditelje kući - kaže dr Kisić.

- Previše ozbiljno ta mera prekida potpunog prekida da bi se lako donela. Teoretski, ona je najpouzdanija za prekid prenošenja. Da bi došao vrlo jasan predlog, svi članovi stručnog tima treba da se usaglase. Radi se o vrlo ozbiljnoj odluci. Sa druge strane treba da budemo potpuno sigurno da ta odluka, kao što sam i ja dovoljno uveren, da će dovesti do naglod prekida širenja i na kraju proceniti koja šteta će biti od toga. Daleko bolje bi bilo da se ponašamo kao da je već 24 časa zabrana. To podrazumeva da se samo na kratko izlazi gde se mora i ništa drugo. Kad bi se tako radilo, ne bi morala ni da se uveod 24 sata zabrana.

- Od poznatih ličnosti nastaje šteta. To je nešto što pamtim iz perioda kada nismo imali ovakve mere. Kada krene borba protiv vakcinacije, krene kada je težište čitave aktivnosti, kako bi težište u ovoj bilo socijalno distanciranje. Ko to minira, radi protiv nardnog zdravlja. Moj lični stav je to. Pričati da je to bespotrebno ne mogu više da prihvatim. Svejedno, vreme je da izguramo ovih nekoliko nedelja, dve sigurno, a posle ćemo videti. Nemoguće je reći koliko će ovo trajati. Čim vidimo da popušta, popustiće i mere. Postojaće i strah od Kovida kad se završi - rekao je Kon.

Kon je takođe rekao na konferenciji za novinare da je uzlet epidemije bio očekivan, kao i da nemamo drugi izlaz nego da se još više pridržavamo mera i smanjujemo međusobne kontakte.

Kaže da će biti nastavljeno testiranje, kao i da primarna zdravstvena zaštita od danas, kada je reč o Beogradu, preuzima težište borbe i da će se većina onih sa lakšom infekcijom testirati u tim "kovid ambulatntama".

- Uspećemo tako da otkrijemo lakše obolele, koji su prenosioci i da ih izolujemo - rekao je on.

Poručio je da moramo da ostanemo kući kako virus ne bi mogao da preživi.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.