OVAJ LEKAR JE PREŽIVEO EBOLU, ALI SE KORONE VIŠE PLAŠI: Kad vidite kako izgleda njegov dan na poslu, shvatićete sve
Kreg Spenser, Foto: CNN printscreen

poučno

OVAJ LEKAR JE PREŽIVEO EBOLU, ALI SE KORONE VIŠE PLAŠI: Kad vidite kako izgleda njegov dan na poslu, shvatićete sve

Koronavirus ga plaši. Doktor sada poziva ljude da shvate koronavirus ozbiljno i ostanu kod kuće.

Objavljeno:

Dr Kreg Spenser radio je kao epidemiolog u Africi i jugoistočnoj Aziji i preživeo je dobijanje ebole 2014. godine nakon brige o pacijentima u Gvineji.

Koronavirus ga plaši. Doktor sada poziva ljude da shvate koronavirus ozbiljno i ostanu kod kuće.

Spencer je sada direktor Global Health of Emergency Medicine na Medicinskom centru Univerziteta Njujork, grada koji je postao epicentar američke epidemije.

On je u niz objava na Tviteru opisao je mučni dan u hitnoj službi. Spenser je napisao da započinje svoj dan kao i mnogi drugi radnici ispiranjem velikog lonca kafe jer su kafeterije u blizini bolnice zatvorene. Završava se time što je skinuo odeću u hodniku svog stana, izbegavajući svoje dete dok se ne istušira, u retkim trenucima kada ima slobodno vreme. Sati između ispunjeni su slučajem za slučajem koronavirusa, počevši od ulaska u hitnu pomoć u 8 sati ujutro.

Piše da mu je rečeno o pacijentu koji prima maksimalnu količinu kiseonika, ali još uvek teško diše.

- Obavešteni ste o još jednom stvarno bolesnom pacijentu koji dolazi. Požurite. Oni su takođe izuzetno bolesni, povraćaju. I njima treba pružiti životnu podršku. Vratite ih. Dvoje pacijenata, u sobama odmah pored jedni druge, oboje dobijaju cev za disanje. Još nije ni 10 sati. - piše on.

U nekom trenutku shvata da je podne i da nije popio vodu.

- Plašite se da skinete masku. To je jedino što vas štiti. Sigurno možete izdržati još malo - u zapadnoj Africi tokom ebole provodili ste sate u toplom odelu bez vode - napisao je.

On očekuje da svaki dan bude sve gori.

- Svi koje danas vidimo zaraženi su pre nedelju dana ili više. Brojevi će bez sumnje porasti preko noći, kao što se dešavalo esvake večeri poslednjih nekoliko dana. Više će ih stići u Hitnu. Više će biti obaveštenja o kritičnim stanjim. Više će biti postavljeno na respirator - napisao je.

Spencer je napisao da je prekasno da se zaustavi virus, ali njegovo širenje može biti usporeno jer "virus ne može zaraziti one koje nikada ne sretne".

- Socijalna distanca je jedino što će nas sada spasiti. Baš me briga za ekonomski uticaj koliko za našu sposobnost da spasimo živote.

Završio je s molbom da ljudi shvate pandemiju ozbiljno.

- Možda ćete čuti ljude kako govore da to nije stvarno. Jeste. Možda ćete čuti ljude kako govore da nije loše. Loše je. Možda ćete čuti ljude kako govore da to ne može da vas inficira. Može. Preživeo sam ebolu. Bojim se #COVID ー 19. Uradi svoj deo. Ostani kod kuće. Čuvaj se. I svakog dana ću dolaziti da radim za vas - napisao je.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/CNN)

.


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.