ISPRAVKA: 9 ČLANICA EU NIJE zabranilo RUSKOM AVIONU prelet do Italije! Ovo je prava istina
ilustracija, Foto: EPA/ROBERT GHEMENT

DEMANTOVANO

ISPRAVKA: 9 ČLANICA EU NIJE zabranilo RUSKOM AVIONU prelet do Italije! Ovo je prava istina

U komentarima Italijana se ide toliko daleko da se traži istupanje iz EU

Objavljeno: 17:24h

*Napomena: Ovaj članak je ispravljen zbog netačnih navoda da je 9 zemalja EU zabranilo prelet do Italije ruskom avionu. Izmenjen je deo teksta u kojem se ovo tvrdilo, kao i naslov. Tekst je izmenjen na osnovu analize portala Raskrinkavanje.me

Italija svakodnevno beleži crne bilanse, a mnoge zemlje su joj ponudile pomoć, među njima i Rusija.

Pojavila se, međutim, lažna vest da EU nije dozvolila, tačnije čak devet članica, let ruskog humanitarnog aviona iz Rusije.

Podsetimo, u krizi koja je izazvana pandemijom virusom korona, a koja je posebno pogodila Italiju, čini se da je izostala solidarnost Evropske unije sa tom zemljom, dok su im u pomoć u ovom teškom vremenu najviše pritekli Kinezi i Rusi.

Moskva je u Italiju poslala čak osam timova vojnih virologa i lekara, kao i medicinsku opremu i dezinfikacione sisteme.

Ova informacija je objavljena na osnovu fotografije putanje ruskog aviona objavljene na Twitter profilu Maurizio Gustinicchi @gustinicchi 23. marta, odakle ju je podijelila stranica 99% Macedonia, a kasnije i Aleksa Urošević.

Fotografija je autentična, prikazuje rutu kojom se avion pomoći kretao, kao što je vidljivo na sajtu Flightradar24 koji omogućava uživo praćenje letova.

Ista fotografija je objavljena i na Twitter profilu ove stranice ali bez napomene o navodnoj zabrani i promeni rute, niti igdje postoji neki autentični izvor koji pominje bilo promjenu rute ili bilo kakvu zabranu, te se može zaključiti da ovaj let nikada nije ni trebao da leti preko EU, te da je ruta kojom je letio bila tako i planirana.

U isto vrijeme, možemo vidjeti da je dosta aviona sa opremom normalno letilo preko EU .

Datum objave ove mape poklapa se sa pojavom lažne vesti o tome da je Poljska zabranila ruskim avionima da koriste njen vazušni prostor na putu ka Italiji, a koju je plasirao ruski parlamentarac Alexey Pushkov.

Za razliku od objave na našem govornom području gde se tvrdi da je navodno 9 članica uvelo takvu zabranu, u ovom slučaju reč je o samo jednoj zemlji članici.

Naime, 22. marta Rusija je počela sa slanjem pomoći Italiji, budući da je zemlja teško pogođena širenjem novog virusa SARS-CoV-2.

Portal za proveru činjenica Poliygraph je u analizi objavljenoj 24. marta objasnio nastanak lažne vijesti o “zabrani leta”, a koja je nastala netačnom izjavom ruskog senatora o tome da je Poljska zatvorila svoj vazdušni prostor za ruski avion.

Analiza je objavljena na engleskom jeziku pod naslovom “Russian Senator Falsely Claims Poles Closed Airspace to Virus Aid” i u njoj se navodi kako je Alexey Pushkov, član Državnog savjeta, Gornjeg doma ruskog parlamenta, na svom Twitter profilu objavio da Poljska nije dopustila ruskim avionima prolaz kroz svoj vazdušni prostor na putu ka Italiji.

Potom je, prema pisanju Poliygrapha, državna novinska agencija Rusije, Sputnik, objavila vest u kojoj se tvrdi da je Poljska blokirala ruske avione uz navođenje da informacija nije potvrđena iz zvaničnih izvora ovih zemalja.

Vest je ubrzo objavljena sa novim naslovom u kom se navodi da Poljska nije blokirala prolazak pomoći iz Rusije, a Alexey Pushkov je izbrisao objavu sa svog profila.

Istog dana je reagovalo Ministarstvo spoljnih poslova Poljske, kao i zamjenik ministra spoljnih poslova ove zemlje koji su na Twitter profilima demantovali navode da je Poljska zabranila prolaz ruskim avionima.

To su prepoznali i italijanski građani, pa su na društvenim mrežama osvanule fotografije na kojima se vidi da gradani Italije skidaju zastavu Evropske unije, a umesto nje podižu zastavu Kine.

Italijani su time, na neki način, izrazili svoj stav prema EU i istovremeno iskazali poštovanje prema Kini.

Kina je Italiji poslala veliku pomoć u vidu medicinske opreme i aparata u cilju suzbijanja epidemije korona virusa, ali i svoje stručnjake.

Kako je ranije pisano u medijima, Kina je Italiji poslala dva miliona maski, oko 10.000 respiratora, kao i 20.000 zaštitnih odela...

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Alo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.