ISPRAVKA: PUTIN NIJE PUSTIO LAVOVE NA ULICU da bi sprečio širenje koronavirusa! (FOTO)
Foto: EPA, Printscreen

DEMANTOVANO

ISPRAVKA: PUTIN NIJE PUSTIO LAVOVE NA ULICU da bi sprečio širenje koronavirusa! (FOTO)

Nas je ova fotografija nasmejala, a šta vi mislite o ovome?

Objavljeno: 11:00h

Na društvenoj mreži Tviter se širi fotografija za koju se navodno tvrdi da je sa moskovskih ulica.

Naime, na fotografiji se vidi kako lav navodno šeta ulicama Moskve, a uz nju je i napisano da je ovo jedna od mera koju sprovodi Rusija u borbi protiv koronavirusa.

Ova informacija je, međutim, netačna, ali mnogi komentarišu da ovako nešto svakako možemo i očekivati od vrhovnog vođe Rusije.

Nas je ova fotografija nasmejala, a šta vi mislite o ovome? Pišite nam u komentarima.

Ista fotografija uz identične tvrdnje kruži internetom po cijelom svijetu. S obzirom da je fotografija objavljena u mnogim zemljama, fact checking portali Snopes, Full fact, Politifact, Reuters i India today su analizirali fotografiju i tvrdnje.

Fotografija se vrlo verojatno 22. marta 2020. godine prvi puta pojavila na francuskoj Facebook stranici Humour TV, kako je naveo portal India today. Iako preko fotografije tada nije bio ispisan nikakav tekst, u opisu fotografije je navedena tvrdnja da je “Putin pustio 800 lavova”.

Stotine profila i stranice također je objavio istu fotografiju uz identičnu tvrdnju, kako globalno tako i na našem govornom području. Nakon toga, pojavila se ista fotografija, ali sa dodatnim okvirom i tekstom preko fotografije. Za razliku od prvobitnih tvrdnji da je Putin pustio 800 lavova, tekst ispisan preko fotografiju donosi informaciju da je pušteno 500, a ne 800 lavova. Upravo takvu fotografiju sa natpisom preko objavili su i regionalni mediji, a ista je društvenim mrežama podijeljena stotinama puta.

Ukoliko se obrati pažnja na gornji desni ugao fotografije koja ima natpis preko, može se primijetiti žig web stranice Break your own news. Na toj stranici na bilo koju fotografiju korisnici mogu dodati bio koji tekst - tako da izgleda da je u pitanju vijest koja je emitovana u informativnoj emisiji na TV-u.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.