SINGAPUR U DRUGOJ GALAKSIJI U ODNOSU NA OSTATAK SVETA: Pogledajte kako oni tamo prate ZARAŽENE OD KORONE! (FOTO)
Singapur je uspeo da obuzda epidemiju, Foto: EPA/HOW HWEE YOUNG

NAJBOLJI U SVETU

SINGAPUR U DRUGOJ GALAKSIJI U ODNOSU NA OSTATAK SVETA: Pogledajte kako oni tamo prate ZARAŽENE OD KORONE! (FOTO)

Bez prijavljenih smrtnih slučajeva povezanih sa virusom, uprkos 96 slučajeva zaraženih, i sa usporavanjem stope širenja zaraze koju je nadmašio broj izlečenih, azijska gradska država se pojavljuje kao svetli primer u svetu

Objavljeno: 14:29h

Dok novi koronavirus počinje da se širi sve brže u Evropi, na Bliskom Istoku i u SAD-u, naizgled je zaustavljen samo na jednom mestu: u Singapuru.

Bez prijavljenih smrtnih slučajeva povezanih sa virusom, uprkos 96 slučajeva zaraženih, i sa usporavanjem stope širenja zaraze koju je nadmašio broj izlečenih, azijska gradska država se pojavljuje kao svetli primer u svetu.

Zašto je Singapur toliko uspešan?

Odgovor je možda kombinacija faktora koje Singapur ima: vrhunski zdravstveni sistem, drakonske mere praćenja i zadržavanja i mala populacija koja uglavnom prihvata naredbe vlade.

Malo drugih zemalja koje se bore protiv epidemije koja je sada zaražena više od 100.000 na globalnom nivou i ubila preko 3.000, može ponoviti ove okolnosti.

Na primer, pogledajte kako izgleda elektronski karton jedne od pacijentkinja:

foto: Co.vid19.sg printscreen

Na ovom primeru vidimo kako oni beleže podatke o pacijentu, do najsitnijih detalja, a među podacima vidimo i sa kojim drugim slučajevima je ova pacijentkinja povezana. I sve je javno.

Singapur je odmah na početku epidemije preduzeo oštre me i dalje ih nastavlja. Bili su jedna od prvih zemalja koja je uvela ograničenja svima koji imaju noviju istoriju putovanja u Kinu i delove Južne Koreje.

Imaju strogu bolničku i kućnu karantinsku šemu za potencijalno zaražene pacijente i intenzivno traga za svima sa kojima su možda bili u kontaktu.

Singapur "neće oklevati da preduzme snažne mere" protiv onih koji ne poštuju uvedene mere, izjavio je ministar pravde K. Šanmungam u izjavi u četvrtak.

- Namerno kršenje pravila u trenutnoj situaciji zahteva brz i odlučan odgovor - rekao je.

Pokrenuli su i mobilnu aplikaciju još 10. februara putem kojeg su ljudi smešteni pod kućni karantin mogli da prijave svoju lokaciju vladi.

Ipak, malo drugih zemalja može na ovaj način da se bori protiv koronavirusa. Singapur je mala, bogata nacija bez nedostatka u zdravstvenoj zaštiti. Njime je vladala jedna politička stranka skoro 55 godina od nezavisnosti, a lokalni mediji prenose poruku vlade bez zadržavanja, od pranja ruku do boravka kod kuće ako se neko ne oseća dobro.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/weforum.org)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.