ZA PAR DANA BIĆE 1000, ZA NEDELJU 10.000 INFICIRANIH: Kurc najavio HOROR u AUSTRIJI, stanje kritično i u ČEŠKOJ!
Sebastijan Kurc, Foto: AP

EVROPA U STRAHU

ZA PAR DANA BIĆE 1000, ZA NEDELJU 10.000 INFICIRANIH: Kurc najavio HOROR u AUSTRIJI, stanje kritično i u ČEŠKOJ!

U poslednja dva dana broj inficiranih značajno raste

Objavljeno: 15:07h

Broj inficiranih koronavirusom u Austriji porastao je danas posle podne na 361.

Još jutros je saopšteno da su 302 osobe inficirane koronavirusom u Austriji, a juče je broj iznosio 242.

U poslednja dva dana broj inficiranih značajno raste.

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc, obraćajući se danas u parlamentu, ocenio je da bi za nekoliko dana broj od 1.000 mogao biti probijen, a da bi za nedelju dana broj inficiranih mogao dostići i 10.000.

Tokom noći zabeležen je i prvi smrtni slučaj, a radi se o jednom 69-godišnjem muškarcu, koji je veoma brzo, nakon oboljenja od koronavirusa, umro na osnovu otkazivanja više organa.

Lekari su istakli da je pacijent već ranije bolovao od više bolesti, pa je imao i problema sa drugim organima, osim disajnih, koje je izazvao koronavirus.

Do sada je širom Austrije sprovedeno i 5.869 testiranja na koronavirus, a od izbijanja virusa, krajem februara, četiri osobe su izlečene.

Austrijska vlada donela je restriktivne mere u cilju sprečavanja brzog širenja koronavirusa.

Tako su zabranjene velike manifestacije, pozvano stanovništvo da umanji socijalne kontakte, te i najavljeno zatvaranje škola, nakon što su univerziteti već prešli na nastavu putem interneta.

Češka vlada odlučila je da od 12. marta popodne na narednih 30 dana u zemlji uvede tzv. krizno stanje, samo stepen blaže od klasičnog vanrednog stanja, zabrani privatne i javne manifestacije na kojima bi se okupilo više od 30 ljudi, zatvori od petka galerije i biblioteke a takodje od večeri do jutra i restorane, na granice sa Austrijom i Nemačkom vrati klasične kontrole i zabrani ulazak u Češku strancima iz 13 zemalja najrizičnijih u pandemiji virusa COVID19.

- Proglašenje kriznog stanja je ispravno. Imamo 96 pozitivnih nalaza, dalja 143 uzorka analizira 13 laboratorija. Stanje krize naredjuje vlada od 14 časova 12. marta u trajanju od 30 dana zbog pojave i širenja virusa korona. Važi i zabrana ulaska u Češku za sve strance iz rizičnh oblasti. Radi se o 13 oblasti - kazao je na konferenciji za novinare premijer Babiš.

Uz Kinu i Iran zabrana važi i za strance iz zemalja EU kao što su Italija, Španija, Holandija, Francuska, takodje i Velika Britanija a vlada zabranjuje i Česima da u te oblasti putuju, s tim da je ministar unutrašnjih poslova Jan Hamaček kazao da to ne važi za Čehe zaposlene u Nemačkoj i uopšte ljude iz pograničja koji u susedne države putuju na posao.

- Mere se ne odnose na zaposlenje. Niko neće da zabranjuje zaposlenima da rade. Uvereni smo da moramo da održimo privredu u radu - rekao je premijer da zabrana boravka više od 30 ljudi na istom mestu ne važi za preduzeća.

- Svim češkim državljanim će biti omogućeno da se vrate. Ukoliko dolaze iz rizičnih oblasti ali moraće da podnesu preventivni karantin - kazao je ministar unutrašnjih poslova Hamaček.

Ministarka finansija Alena Šilerova saopštila je danas da će produžiti malim preduzećima i fizičkim licima preduzetnicima rok da podnesu poreske prijave i plate porez za tri meseca, do 1. jula, kako se ne bi stvarale gužve u poreskim uredima i na poštama.

Premijer Babiš rekao je da je u Češkoj potvrdjeno 96 slučajeva zaraze korona virusom, 143 uzorka je na testiranju, a u karantinu je preko 1.200 ljudi.

Kod većine bolest protiče sa blagim simptomima, u težem stanju je jedan taksista smešten u Infektivnu kliniku Na Bulovce u Pragu a zadovoljavajući kod žene u Brnu koja se zarazila od unuke koja se vratila sa skijanja u Italiji.

Premijer Babiš apelovao je na Čehe da shvate da je situacija ozbiljna i da to nije nešto što izmišlja vlada, a ako bude potrebno da se uvedu dodatne mere, rekao je da će one biti preduzete.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.