ZA OKO 60 GODINA NEBO ĆE IZGLEDATI POTPUNO DRUGAČIJE: Najavljen neverovatan kosmički događaj 2083. godine!
Nebo će biti blistavo za 60 godina (ilustracija), Foto: AP

astronomija

ZA OKO 60 GODINA NEBO ĆE IZGLEDATI POTPUNO DRUGAČIJE: Najavljen neverovatan kosmički događaj 2083. godine!

Najava kosmičkog događaja je data ove nedelje na 235. sastanku Američkog astronomskog društva u Honolulu

Objavljeno:

Oko 2083. godine, možda ćemo na nebu uočiti blistavu zvezdu koja izgleda kao nova.

Očekuje se da će nadmašitit Sirius, najsjajniju zvezdu na našem nebu, ili čak Veneru. To neće biti nova zvezda, već „zvezda gost“ - ostatak eksplozivnog događaja između dve zvezde sa privremenom svetlošću.

Trenutno je V Sagittae neverovatno bleda zvezda u sazvežđu Strela. Teško je videti, čak i preko teleskopa srednje veličine.

- Teško je zamisliti da će ona biti najsjajnija zvezda u galaksiji Mlečni put kada eksplodira krajem veka - izjavio je astronom Državnog univerziteta Luizijana Bradli Šafer.

Najava kosmičkog događaja je data ove nedelje na 235. sastanku Američkog astronomskog društva u Honolulu.

V Sagittae, takođe poznat kao V Sge, je sistem zvezda koji uključuje običnu zvezdu u orbiti sa belom patuljastom zvezdom. "Normalna" zvezda gubi svoju masu ali je sada 3,9 puta masIVnija od belog patuljaka.

Orbita joj zbog toga propada, uzrokujući da se zvezde približavaju sve bliže jedna drugoj u neizbežnoj spirali smrti.

Beli patuljak je ono što ostaje nakon što zvezda poput sunca umre, a ostatak koji ostane nakon "smrti" je obično veličine Zemlje. Kada zvezda poput Sunca dođe do kraja života i sagori sve svoje gorivo, naduva se i postane crveni gigant, koji zatim eksplodira i smanji se na oko polovine svoje mase.

Planete i asteroidi koji se nalaze u blizini takođe stradaju u eksploziji. Sve što ostane je beli patuljak koji je visoke temperature. Ali ovaj par binarnih zvezda je drugačiji.

- U narednih nekoliko decenija, zvezda će postajati sve veća. Oko 2083. njena veličina će se drastično povećati, prelivajući se masom visoke stope na belog patuljka. U poslednjim danima ove spirale smrti sva će masa ove zvezde pasti na beli patuljak, stvarajući super masivan vetar od zvezde koja se spaja.

Konačno, eksplozija će postići sjaj supernove dok se dve zvezde stapaju u jednu. Nova hibridna zvezda imaće belo patuljasto jezgro okruženo slojem vodonika i vodoničnog gasa.

Očekuje se da će njena blistava svetlost trajati oko mesec dana.

Procenjeni datum 2083. ima faktor nesigurnosti 16, što znači da bi se to moglo dogoditi između 2067. i 2099. To je zato što nemaju savršeno merenje vremenske skale za sve veću svetlinu zvezdinog sistema.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/CNN)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.