ISPRAVKA: Tvrdnje ruskog propagandiste da je Evropska unija "BIVŠA HITLEROVSKA KOALICIJA" su netačne
U Evropskoj uniji nema ni jedne jedine zemlje koja se suprotstavila Hitleru, Foto: Printscreen/Društvene mreže

otkrio!

ISPRAVKA: Tvrdnje ruskog propagandiste da je Evropska unija "BIVŠA HITLEROVSKA KOALICIJA" su netačne

Ispravka

Objavljeno: 10:48h

Portal Espreso je datum 03.02.2020 preneo netačne tvrdnje ruskog propagandiste Vjačeslava Nikonova u tekstu pod naslovom "CELA EVROPSKA UNIJA JE BIVŠA HITLEROVA KOALICIJA: Ruski stručnjak OPLEO PO CELOM ZAPADU! ZAPALJIV TEKST".

Na osnovu analize fekt ček portala "vistinomer.mk" sporni delovi teksta su izmenjeni ili uklonjeni, a promenjen je i naslov.

Kompletnu analizu pogledajte ovde.

Nikonov je, naime, nakon izlaska Velike Britanije iz Evropske unije tvrdio da u EU nema nijedne zemlje koja je bila protiv nacističke Nemačke Adolfa Hitlera, što nije tačno.

Nikonov je koristio veoma oštre reči o Evropskoj uniji ko je nisu tačne. Evropska unija nije "bivša hitlerovska koalicija". Nije tačno da u Evropskoj uniji nema ni jedne jedine zemlje koja se suprotstavila Hitleru

Originalni tekst:

U Evropskoj uniji nema ni jedne jedine zemlje koja se suprotstavila Hitleru.

"Tvrdi se da je Drugi svetski rat počeo (1. septembra 1939-te) nemačkim napadom na Poljsku, a Japan je 1931-ve je okupirao Mandžuriju, zauzevši teritoriju koja je tri i po puta veća od Poljske. Japanci su do 1. septembra 1939-te pobili 20 miliona građana Кine. Jer, 1937-me je počeo i zvanični kinesko-japanski rat, u kojem je samo u Nankinškom masakru za jednu noć pobijeno 300.000 ljudi. Кo je pomogao Кini? Samo SSSR!" tvrdi Vjačeslav Nikonov, izvršni direktor Fonda "Ruski svet", a mi Vam prenosimo njegov tekst u celosti:

"CELA Evropska unija – to je bivša hitlerovska koalicija, sa dodatkom onih koji su joj se pokorili.

U Evropskoj uniji nema ni jedne jedine zemlje koja se suprotstavila Hitleru.

A upravo su to oni koji sada sude Rusiji.

Šta čini naciju? To su njen jezik, njeni spomenici, njena vera i simboli.

Velika pobeda u Drugom svetskom ratu za Rusiju je jedan od glavnih, ako ne i glavni simbol nacionalnog ponosa.

Napadi na našu Pobedu nisu nimalo slučajni. Tokom cele istorije, oni koji su želeli da dovedu u pitanje opstanak neke države – podrivali su njene osnove – istorijsko pamćenje i simbole njene gordosti.

Borba za istoriju može imati veoma ozbiljne posledice. U Ukrajini su za samo dve decenije tako prekodirali naciju da su odgajili sortu Rusa koji su spremni da ubijaju Ruse samo zato što govore ruski.

U Poljskoj su takođe tako menjali svest da su dobili rabine spremne da opravdavaju antisemitizam i celu generaciju rusofoba.

Mi smo se držali – povodom svega toga – nekih defanzivnih i izvinjavajućih pozicija. Sporazum o nenapadanju između SSSR i Nemačke iz 1939-te Кongres narodnih deputata SSSR sam je proglasio za „akt agresije“.

Poljskoj smo se bezbroj puta izvinjavali sam Bog zna zašto.

Podrili smo same osnove svoje istorijske svesti kad smo razorili SSSR.

Zar nikad niste pomislili da je malo čudno što je 1. septembar 1939-te proglašen za početak Drugog svetskog rata?

Jeste tog dana Nemačka napala Poljsku, a Francuska i Britanija su 3. septembra objavile rat Nemačkoj, ali ni jedan jedini metak nisu ispalile.

A 1931-ve je Japan okupirao Mandžuriju, zauzevši teritoriju koja je tri i po puta veća od Poljske i pobio ogroman broj ljudi.

Zar to nije bio početak Drugog svetskog rata? Кo je tada pomogao Кini osim SSSR? Niko!

Italija je 1935-te osvojila Etiopiju, ubivši najmanje pola miliona ljudi, a SSSR je bio među tri zemlje koje to nisu priznale. Usledio je 1936-te rat u Španiji sa milion i po ubijenih. A ko je pružio pomoć njenoj zakonitoj republikanskoj vladi? Samo Sovjetski Savez.

Vladimir Putin
Vladimir Putin foto: EPA/Yuri Kochetkov

Pa 1937-me zvanični kinesko-japanski rat, u kojem je samo u Nankinškom masakru za jednu noć pobijeno 300.000 ljudi. Кo je pomogao Кini? Samo SSSR.

Do 1. septembra 1939-te Japanci su pobili 20 miliona građana Кine. Ali, ko računa te Кineze?

A Engleska i Francuska, koje su prethodno Hitleru dale Čehgoslovačku i Austriju, objavljuju rat Nemačkoj ne ispalivši ni metak!

Sovjetsko-nemački sporazum o nenapadanju mrze na Zapadu zato što je osujetio zapadni plan da Nemačka napadne SSSR već u septembru 1939-te.

Nakon što je Velika Britanija istupila iz EU – u Uniji zaista više nema ni jedne jedine zemlje koja nije pripadala nacističkoj osovini – koja nije bila saveznik fašističke Nemačke ili je Nemci tada nisu bili zauzeli.

Jer, i Francuska je bila poražena. I njene fabrike su radile za Nemačku.

I, sada nam te zemlje – koje su bile zajedno sa Hitlerom i koje su nas napadale - ukazuju kada je bilo neophodno osloboditi Aušvic, govore nam o jednakoj odgovornosti..

Mi moramo braniti svoju Pobedu.

Nemamo se za šta izvinjavati. Sovjetski Savez, naravno, nije bio u svemu čist kao suza, ali se u Drugom svetskom ratu držao hrabrije i poštenije od svih drugih zemalja. Učinio je sve što je mogao da spreči taj veliki rat, a i učinio je sve da pobedi u tom ratu."

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Fakti.org/Vjačeslav Nikonov)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.