PRETNJA CELOM ČOVEČANSTVU: Broj žrtava KORONAVIRUSA raste, još jedan grad u KARANTINU, ova ŽIVOTINJA je uzrok?
Kina je u panici, Foto: EPA/HU GUOLIN CHINA OUT

koronavirus

PRETNJA CELOM ČOVEČANSTVU: Broj žrtava KORONAVIRUSA raste, još jedan grad u KARANTINU, ova ŽIVOTINJA je uzrok?

Bolest je prvi put zabeležena krajem decembra 2019. godine u Vuhanu iz koga se velikom brzinom proširila najpre u Kini, a zatim i u mnogim drugim zemljama, uključujući SAD

Objavljeno:

Broj žrtava korona virusa popeo se na 25, a potvrđeno je više od 590 slučajeva obolelih.

Britanski Skaj njuz prenosi da se radi uglavnom o osobama starijim od 60 godina i da je većina njih već imala neku bolest.

Zbog izbijanja epidemije kineski grad Vuhan je stavljen u neku vrstu karantina jer su obustavljeni i vazdušni, železnički i drumski saobraćaj, a stanovnicima se savetuje da ne putuju van grada.

Slične mere, koje su uvedene u kineskom gradu Vuhanu zbog najnovijeg koronavirusa, uvedene su u još jednom kineskom gradu - Huanggangu.

U gradu sa šest miliona stanovnika obusatavljen je autobuski i železnički saobraćaj, kao i zabavni sadržaji poput bioskopa i internet kafea, prenosi Skaj njuz.

Kineska kobra, vrsta otrovnice, mogla bi da bude originalni izvor novootkrivenog koronavirusa, koji se u Kini pojavio ove zime, utvrdili su naučnici.

Bolest je prvi put zabeležena krajem decembra 2019. godine u Vuhanu iz koga se velikom brzinom proširila najpre u Kini, a zatim i u mnogim drugim zemljama, uključujući SAD.

Prvi slučajevi koronavirusa zabeleženi su kod radnika ili kupaca na lokalnoj pijaci, gde se osim živog mesa, prodaju i životinje poput ptica, magaraca, ovaca, svinja, kamila, lisica, jazavaca, pacova, ježeva i gmizavaca, prenosi CNN.

Naučnici smatraju da je virus prešao sa životinja na pijaci na čoveka, a tu teoriju zasnovali su na poređenju genetskih uzoraka koronavirusa sa svim poznatim koronavirusima, uz pomoć proteinskih kodova i otkrili da je proteinski kod najnovijeg virusa najsličniji koronavirusu od koga obolevaju zmije.

Zmije najčešće u divljini love slepe miševe, a prema izveštajima, zmije i to vrsta tajvanskih, odnosno kineskih kobri, prodavale su se na pijaci u Vuhanu.

Time se, kako se navodi, povećava mogućnost da je virus sa slepih miševa prešao na zmije, a zatim na ljude.

Ipak, i dalje je nepoznanica kao je virus mogao da se primi i kod hladnokrvnih i kod toplokrvnih bića.

Autori izveštaja i drugi istraživači moraju da provere poreklo virusa laboratorijskim eksperimentima, a prvo je potrebno da se delovi virusa iz zmija prouče.

Tajvanske zmije iz grupe kobri su veoma otrovna vrsta zmije, karakteristična za centralnu i južnu Kinu.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.