NAJMOĆNIJU DRŽAVNU FIRMU OSTAVILA SA 309 DOLARA NA RAČUNU: Ova žena je OPLJAČKALA svoj narod na jako BAHAT NAČIN
Isabel dos Santos, Foto: AP

razotkrivena

NAJMOĆNIJU DRŽAVNU FIRMU OSTAVILA SA 309 DOLARA NA RAČUNU: Ova žena je OPLJAČKALA svoj narod na jako BAHAT NAČIN

Isabel dos Santos dobila je pristup unosnim poslovima sa zemljom, naftom, dijamantima i telekomunikacijama, u vreme kad je njen otac bio predsednik Angole, afričke države prebogate prirodnim resursima

Objavljeno:

Novi dokumenti koji su procureli u javnost otkrivaju da je najbogatija žena Afrike stekla svoje bogatstvo korupcijom, iskoristivši vlastitu državu, javlja BBC.

Isabel dos Santos dobila je pristup unosnim poslovima sa zemljom, naftom, dijamantima i telekomunikacijama, u vreme kad je njen otac bio predsednik Angole, afričke države prebogate prirodnim resursima.

U dokumentima nazvanima 'Luanda Leaks' koji su procureli vidi se niz sumnjivih ugovora koji pokazuju kako su ona i njen suprug kupili vrednu državnu imovinu .

Dos Santos je rekla da su optužbe protiv nje potpuno neistinite te da se radi o politički motivisanom lovu na veštice angolanske vlade.

Ćerka bivšeg predsednika Angole inače živi u Velikoj Britaniji i vlasnica je skupih nekretnina u središtu Londona. Vlasti u Angoli već ju istražuju zbog optužbi za korupciju, a njezina imovina u toj zemlji je zamrznuta.

BBC je dobio pristup više od 700.000 dokumenata o njenom poslovnom carstvu. Većinu ih je prikupila Platforma za zaštitu zviždača u Africi te ih dala Međunarodnom konzorciju istraživačkih novinara.

Čelnik organizacije Corruption Watch, Endru Fajnstein, rekao je da ti dokumenti pokazuju kako je Dos Santos iskoristila zemlju i njene stanovnike za stecanje bogatstva.

- Svaki put kad se ona pojavi na naslovnici nekog časopisa u svetu, svaki put kad priredi jednu od svojih glamuroznih zabava na jugu Francuske, to čini na račun građana Angole - rekao je.

Jedan od njenih najsumnjivijih ugovora sklopljen je iz Londona kroz britansku podružnicu angolanske državne naftne kompanije Sonangol. Ona je 2016. postavljena na čelo te firme koja je tada bila u teškoj situaciji, a Dos Santos je na tu poziciju došla zahvaljujući svom ocu Hoseu Eduardu dos Santosu, koji je na čelu Angole bio čak 38 godina. Kada se penzionisao 2017. godine, i njena je pozicija bila ugrožena, iako je naslednik kojeg je sa izabrao došao iz iste stranke. Samo dva meseca kasnije, Isabel dos Santos je otpuštena.

Iz dokumenata je vidljivo da je prilikom napuštanja Sonangola Isabel dos Santos odobrila sumnjive isplate čak 58 miliona dolara konzultantskoj kompaniji Matter Business Solutions u Dubaiju.

Rekla je da nema nikakvog finansijskog interesa u tome, no dokumenti otkrivaju da je kompaniju vodio njen menadžer, a vlasnik je njen prijatelj.

Ta je firma poslala više od 50 računa u Sonangol u Londonu na dan kada je dos Santos otpuštena, a ona ih je odobrila nakon što je otpuštena.

Iako je kompanija Matter iz Dubaija obavila nešto konsultantskog posla, na računima nema opravdanja za tako velike iznose. Recimo, jedan račun iznosi 472,196 funti za neimenovane troškove, dok drugi za neodređene pravne usluge iznosi čak 928,517 funti. Dva računa, svaki na iznos od 676,339.97 funti izdana su za potpuno iste poslove, koji su već bili obavljeni od strane drugih firmi.

Isabel je uništila moćnu državnu firmu
Isabel je uništila moćnu državnu firmu foto: AP

Kad se sumiraju sve transakcije, Sonangol je u samo jednom danu izgubio 57 miliona dolara. Na kraju dana, na računu najjače državne kompanije bilo je 309 dolara...

Advokati Isabel dos Santos rekli su da su svi njeni postupci povezani s kompanijom Matter bili potpuno zakoniti, a dodali su i da nije odobravala nikakva plaćanja nakon što je otpuštena iz Sonangola, prenosi BBC.

Iako ona negira da je učinila bilo šta pogrešno, slična priča postoji i u industriji dijamanata. Njen suprug, Sindika Dokolo, potpisao je 2012. godine jednostrani ugovor s angolanskom državnom kompanijom dijamanata Sodiam, no finansirala ga je državna firma. Dokumenti pokazuju da je 18 meseci nakon tog sporazuma firma Sodiam uložila 79 miliona u to partnerstvo, dok je Dokolo uložio samo četiri miliona. Sodiam mu je dodelio i naknadu za uspeh u posredovanju tog partnerstva od pet miliona, tako da zapravo on za to nije koristio vlastiti novac.

Iz dokumenata je vidljivo i kako je Sodiam sav novac pozajmila od privatne banke u kojoj je Isabel dos Santos najveći deoničar. Državljani Angole od tog posla nisu dobili niti dolar.

Inače, Angola se smatra kao jedna od najbogatijih država u Africi, ali bez obzira na to, više od 30 posto stanovništva živu u strašnom siromaštvu, preživljavaju s manje od dva dolara dnevno.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Jutarnji)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.