NA OSTACIMA SRUŠENOG AVIONA VIDE SE DOKAZI UDARA RAKETE? Pogledajte ove fotografije i procenite sami (FOTO)
Ostaci aviona, Foto: AP

NOVI DOKAZ

NA OSTACIMA SRUŠENOG AVIONA VIDE SE DOKAZI UDARA RAKETE? Pogledajte ove fotografije i procenite sami (FOTO)

Inače, prema snimku koju je objavio The New York Times, nakon onoga što izgleda kao pogodak projektila dolazi do manje eksplozije, ali avion pritom ne eksplodira, nego nastavlja s letom sledećih nekoliko minuta

Objavljeno:

Nove informacije o tragičnom rušenju ukrajinskog aviona u Iranu pristižu iz sata u sat.

Američki Newsweek otkrio je juče od obaveštajnih izvora, a kanadski i britanski premijer Džastin Trudo i Boris Džonson naknadno i potvrdili, kako dokazi upućuju na to da su iranski projektili ruske proizvodnje oborili Boeing 737-800.

Uskoro je i The New York Times objavio snimak koji je telefonom snimio Iranac Nariman Garib, a na kojoj se navodno vidi pogodak ukrajinskog aviona projektilom.

Ali bitne informacije o nesreći mogle bi dati i same fotografije ostataka srušenog aviona. Jet Airliner Crash Data Evaluation Centre (JACDEC) i mnogi drugi su objavili fotografije na kojima se vide komadi srušenog aviona s rupama na sebi.

JACDEC u objavi od 8. septembra zaključuje da se radi o "rupama od projektila", ali i da "nema dokaza o prirodi rupa", verovatno ciljajući na to da "projektili" mogu biti i krhotine samog aviona pri padu.

Kako je i vojni analitičar portala Obris Igor Tabak za Index objasnio , ono što vidimo na takvim fotografijama upućuje upravo na oštećenje spolja, odnosno pogodak projektilom.

- Nažalost, to je moguće. Ne verujem da bi namerno sami rušili svoj avion, tim više što niko nije ni pokušao tvrditi da su ga srušili protivnici - dodaje Tabak.

- Ipak, najviše u prilog takvom scenariju govore same slike delova tog aviona. Za oštećenja na njima vidljivo je da su došla spolja jer su rasuta po velikim plohama letelice i ujednačene veličine, što je nekonzistentno s oštećenjima od eksplozije avionskog motora i tehničkim kvarovima koje se u prvom momentu navodilo kao uzrok pada.

1 / 7 Foto: AP

Inače, prema snimku koju je objavio The New York Times, nakon onoga što izgleda kao pogodak projektila dolazi do manje eksplozije, ali avion pritom ne eksplodira, nego nastavlja s letom sledećih nekoliko minuta i okreće se prema aerodromu Na putu prema aerodromu avion je eksplodirao i srušio se, pokazali su drugi videozapisi koje je proverio The New York Times.

Newsweek pak javlja kako je avion prestao da šalje podatke nedugo nakon poletanja s aerodroma u Teheranu i nedugo nakon što je Iran lansirao rakete na vojne baze u kojima su američki vojnici u Iraku.

Izvor iz Pentagona veruje kako su projektili bili aktivni nakon napada raketama na vojne baze SAD-a. Iranci su, smatra, nakon napada aktivirali sve sisteme protivazdušne obrane u slučaju da dođe do američkog protivudara.

A onda je, izgleda, posada jednog od tih sistema greškom zamenila putnički avion koji je poletio iz Teherana za američki ili neki drugi vojni avion u misiji odmazde.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Index)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.