HITNA KONFERENCIJA IRANA O PALOM AVIONU: Tvrde da zbog OVOG DETALJA nije ISPALJENA RAKETA - a šta je sa SNIMKOM?
Ali Abedžadeh, Foto: Youtube printscreen

OSTAJU PRI SVOME

HITNA KONFERENCIJA IRANA O PALOM AVIONU: Tvrde da zbog OVOG DETALJA nije ISPALJENA RAKETA - a šta je sa SNIMKOM?

Američki zvaničnici prethodno su naveli da je "vrlo verovatno" da je iranska protivavionska raketa oborila avion

Objavljeno:

Iran je danas ponovo odbacio navode da je ukrajinski avion oborila iranska raketa i pozvao SAD i Kanadu da podele svaku informaciju koju imaju o toj nesreći u kojoj je poginulo 176 osoba.

- Za nas je očigledno i to možemo sa sigurnošću reći da raketa nije pogodila avion. Ako su stvarno sigurni, trebalo bi da pokažu svetu svoja otkrića u skladu sa međunarodnim standardima - izjavio je šef iranske službe civilnog vazduhoplovstva Ali Abedzadeh, preneo je AP.

Američki zvaničnici prethodno su naveli da je "vrlo verovatno" da je iranska protivavionska raketa oborila avion, usmrtivši svih 176 putnika i članova posade. I oni su pretpostavili da je napad mogao biti greška.

Na konferenciji za novinare u Teheranu, Abedzadeh je rekao da su za istragu o padu aviona ključni podaci iz crnih kutija. Druge pretpostavke pre analiziranja tih podataka nisu stručno mišljenje.

Snimci špijunskih satelita ukazuju da je ukrajinski avion oborila iranska raketa, objavili su u četvrtak uveče američki mediji. CNN je prikazao video-snimak koji bi mogao da predstavlja trenutak kada raketa zemlja-vazduh obara avion.

- Videli smo neke video snimke - rekao je Abedzadeh.

On je međutim rekao da iranske vlasti mogu da potvrde da je avion goreo 60 do 70 sekundi, ali da nije naučno osnovano da se kaže da je avion nešto pogodilo.

Avion je oboren samo nekoliko sati nakon što je Iran izveo balistički raketni napad na iračke vojne baze u kojima su smeštene američke trupe, usred sukoba sa Vašingtonom zbog napada američkog drona u kojem je ubijen iranski general Revolucionarne garde Kasim Sulejmani.

Iran je pozvao SAD da sačekaju rezultate istrage o padu ukrajinskog putničkog aviona u Teheranu i odbacio kao velike laži optužbe američkih zvaničnika da su avion oborili iranski projektili, izjavio je portparol iranske vlade.

- Niko neće preuzeti odgovornost za tako veliku laž jednom kada se dokaže da je ta tvrdnja bila prevara -poručio je portparol vlade Ali Rabiei u saopštenju koji je prenela državna televizija.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.