OVA ŽENA JE DOŽIVELA PAKAO ZBOG NOVOGODIŠNJE JELKE: Njeno upozorenje moraju svi da pročitaju! (FOTO)
Niki Valdgrejv, Foto: Printscreen

jeziv

OVA ŽENA JE DOŽIVELA PAKAO ZBOG NOVOGODIŠNJE JELKE: Njeno upozorenje moraju svi da pročitaju! (FOTO)

Nakon što je nosila bor koji je kupila, Niki je dobila bolne i crvene plikove po rukama

Objavljeno:

Od sindroma jelka patila je i Niki Valdgrejv, novinarka iz Australije. Niki je dobila bolni osip nakon što je pomagala porodici da pričvrste jelku na auto, piše nypost.com.

Dermatologinja iz Njujorka, dr. Doris Dej rekla je: "Trebate da budete oprezni, Božić neće biti toliko čaroban ako ste alergični na jelku." Simptomi ove alergije su kašljanje, osip, otežano disanje, natečene oči, ali može doći i do ozbiljnog napada astme. Nakon što je nosila bor koji je kupila, Niki je dobila bolne i crvene plikove po rukama.

- Jedan od najgorih osećaja koji sam doživela - rekla je. Nije znala za svoju alergiju jer je tek sada, sa 39 godina prvi put kupila pravu jelku - do sada je uvek imala umetnu.

foto: Printscreen

- Do kraja dana sam bila prekrivena od glave do pete u crvenim plikovima - rekla je novinarka i dodala da je uradila sve - od hladnog tuša, kreme za telo, antihistaminika, ali ništa nije pomoglo. Kada je videla krv na posteljini i počela otežano da diše otišla je u bolnicu gde je dobila još antihistaminika i steroida. Na sreću, lice, ruke i noge su prestali da joj otiču, ali su joj ostale rane.

Jelku su odmah sklonili z kuće. Dej kaže da je ova alergija puno češća nego što mislimo. Savetuje da operete jelku vodom i nosite rukavice i duge rukave dok je kitite.

- Savjetujem vam da uzmete umetnu jelku ali opet - umetne jelke su prepune hemikalija i prašine koji takođe mogu uzrokovati probleme.

Jesu li umetne jelke zaista bolja opcija i od čega su uopšte napravljene? Jedni podsećaju da su umetne jelke napravljene u potpunosti od sintetičke plastike - polivinil klorida (PVC) te tvrde da on nije opasan ni štetan po ljudsko zdravlje. No, dr. Glen Harnet, direktorka lanca klinika Amerikan Femili Kejr upozorava da je PVC smesa otporna na vatru, u kojoj se ponekad nalaze i metali poput olova, kositra i barijuma. PVC otpušta hlapljive organske spojeve, a oni mogu iziritirati sluznicu očiju, sluznicu nosa i pluća, kaže dr. Harnet. Umetna drvca takođe mogu izazvati alergije, pogotovo nakon nekog vremena kada se u njih uvuče puno prašine na koju je dosta ljudi alergično.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Večernji list)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.