JORGANI SU TOPLI, ALI IZ NJIH VREBA SKRIVENA OPASNOST: Jedan čovek je umalo IZGUBIO ŽIVOT jer nije znao za OVO!
Alergija na jorgan postoji, Foto: Profimedia

pripazite

JORGANI SU TOPLI, ALI IZ NJIH VREBA SKRIVENA OPASNOST: Jedan čovek je umalo IZGUBIO ŽIVOT jer nije znao za OVO!

Lekari su to stanje prozvali "plućima od perja" i upozoravaju druge lekare da budu na oprezu

Objavljeno:

Kako prenosi LadBible, 43-godišnji Martin Tejlor počeo je otežano da diše, stalno je bio umoran i nije bio sposoban da radi.

Nakon što je uza sve simptome počeo da oseća i vrtoglavicu, u novembru 2016. odlučio je otići lekaru. Dva meseca trajali su pregledi i niko nije mogao da postavi dijagnozu, a Martinovo stanje bilo je sve lošije.

Dovelo je do toga da više nije mogao stajati duže od nekoliko minuta, a po stepenicama se peo i do 30 minuta jer je svako malo morao da sedne i odmori se kako bi došao do vazduha.

foto: Profimedia

Posetio je stručnjaka za plućne bolesti u Škotskoj koji mu je dijagnostikovao hipersenzitivni pneumonitis (alergija na nešto iz okoline), a ubrzo se otkrilo da je u pitanju perje iako je u kući imao samo psa i mačku.

Lekarima u Škotskoj nije dugo trebalo da shvate kako je Tejlor alergičan na svoj novi jorgan ispunjen perjem, s obzirom na to da su se simptomi pojavili nakon što je bacio sintetički i kupio ovaj. Počeo je uzimati steroide i promenio je posteljinu, a kaže kako je ova terapija već nakon dva dana počela da deluje.

Trebalo mu je godinu dana da simptomi potpuno nestanu i da se vrati starom, normalnom načinu života. U svom izveštaju iz bolnice rekao je:

- Kako se počelo sumnjati da sam alergičan na perje iz jorgana, zamenio sam ga hipoalergenskim. Steroide sam uzimao 12 meseci, a svako malo menjali smo dozu. Napokon sam ih mogao prestati potpuno uzimati. Moj je nivo kiseonika otprilike 97, 98%, što je normalno za nekoga mojih godina, a vrtoglavice se nisu uopšte više javljale. Život mi je gotovo isti kao pre dijagnoze.

Lekari su to stanje prozvali "plućima od perja" i upozoravaju druge lekare da budu na oprezu. Istraživanja objavljena na BMJ-u predlažu lekarima da pitaju svoje pacijente o posteljini koju imaju kako bi sprečili ovakve situacije.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Večernji)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.