NAJMLAĐA PREMIJERKA SVETA DOBILA ŽESTOKU UVREDU: Cela zemlja morala da se IZVINJAVA zbog ove izjave jednog ministra
Helme je uvredio Marin, Foto: AP / Youtube printscreen

neprijatno

NAJMLAĐA PREMIJERKA SVETA DOBILA ŽESTOKU UVREDU: Cela zemlja morala da se IZVINJAVA zbog ove izjave jednog ministra

Helme je izneo svoje kontroverzne primedbe u radio-emisiji svoje stranke

Objavljeno:

Estonska predsednica se izvinila nakon što je ministar unutrašnjih poslova te zemlje novu premijerku Finske opisao kao "prodajnu devojku".

Predsednica Kersti Kaljulaid rekla je da je"sramota" komentara Marta Helmea (70), koji vodi populističku krajnje desnu stranku Ekre.

Finska premijerka Sana Marin (34) najmlađa je premijera na svetu. Ona vodi koalicij sa još četiri stranke, koje sve vode žene, i bila je zvezda u usponu već nekoliko godina.

Helme je izneo svoje kontroverzne primedbe u radio-emisiji svoje stranke.

- Sada vidimo kako je jedna prodajna devojka postala premijerka i kako su se neki drugi ulični aktivisti i neobrazovani ljudi takođe pridružili kabinetu - rekao je.

Marin je govorila o odrastanju u siromašnoj porodici. Radila je kao prodajna asistentkinja pre odlaska na univerzitet i početka političke karijere. Bila je prva osoba u porodici koja je završila srednju školu i pohađala univerzitet.

Helme je rekao da su njegovi komentari pogrešno shvaćeni, ali Marin je ponudio izvinjenje. Rekao je da je imao nameru da "prizna da je moguće da sa niskog društvenog nivoa dođemo do bavljenja vrhunskom politikom".

- Ako je neko pogrešno shvatio ... tada zaista želim reći da se izvinjavam premijerki Finske - dodao je.

U izjavi, predsednica Estonije Kaljulaid rekla je da je pozvala svog finskog kolegu Saulija Ninistoa i zamolila ga da joj izvini Marinovoj i njenoj vladi.

- Takođe sam mu priznala koliko me je neprijatno zbog svega toga - rekla je. Estonske opozicione stranke pozvale su Helmea da podnese ostavku ili ga premijer Juri Ratasa otpusti.

Estonija je najsevernija od tri baltičke države i ima jezičke veze s Finskom, koja leži upravo preko Finskog zaliva.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/BBC)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.