KAKO JE IZVEDENA PLJAČKA GODINE U DREZDENU: Napravili su PAMETNU SABOTAŽU, pa ukrali nakit vredan MILIJARDE EVRA
Ovaj muzej je opljačkan, Foto: AP /EPA

NEMAČKA U ŠOKU

KAKO JE IZVEDENA PLJAČKA GODINE U DREZDENU: Napravili su PAMETNU SABOTAŽU, pa ukrali nakit vredan MILIJARDE EVRA

Muzej čini deset bogato ukrašenih prostorija u kojima je izloženo oko 3000 komada nakita i ostalih remek-dela izrađenih od zlata, srebra, dragog kamenja, slonovače i drugog vrednog materijala

Objavljeno:

Nemačka policija je juče u večernjim satima pustila u javnost prve snimke s nadzornih kamera 'spektakularne' pljačke muzeja u Drezdenu.

Snimci prikazuju dva provalnika koji koriste svetiljke za ulazak u mračnu sobu i sekirom udaraju u stakleni ormar kako bi došli do dragocenih komada.

U muzeju se čuvala jedna od najvećih kolekcija nakita, a koliko je tačno ukradeno nakita iz Zelenog trezora, još uvek nije jasno. Tek kad završi istraga i prikupe se svi tragovi zločina, onda se može očekivati otvorenje.

Podsetimo, jedan od najvećih europskih istorijskih muzeja, "Zeleni trezor" (Grünes Gewölbe) u Drezdenu je opljačkan, a lopovi su odneli zbirku vrednu više od milijarde eura, izvestila je policija.

Saznaje se kako je ukradena istorijska kolekcija antičkog nakita. Na temelju policijskih fotografija može se videti da nedostaju istaknuti komadi dijamanta i dijamantskih ruža, kao i sjajni nakit kraljica: dragulj i zvezda poljskog reda Belog orla, Veliki prsni luk, ogrlica saksonskih bisera, epaulette (komad kaiša) i mač s više od 770 dijamanata.

U jednom delu muzeja se čuva blago od razdoblja Augusta II. do 1733. godine, a u drugome novom odeljenju nalaze se posebni predmeti koje su muzeju darovali pojedinci.

1 / 7 Foto: EPA/JUERGEN KARPINSKI/STAATLICHE KUNSTSAMMLUNGEN DRESDEN HANDOUT

Po pisanju "Bilda" u muzeju je došlo do prekida električne energije te se pretpostavlja da je reč o sabotaži. Provalnici su u muzej ušli kroz prozor u prizemlju, a verovatno su i pobegli istim putem.

Kradljivci su pobegli automobilom te se za njima traga, rekao je novinarima zvaničnik policije Tomas Geithner. Bila su to najmanje dva provalnika, dodaju.

Dodao je kako se veruje da je požar koji je izbio tokom noći na obližnjem Augustovom mostu povezan s nestankom električne energije.

Muzej čini deset bogato ukrašenih prostorija u kojima je izloženo oko 3000 komada nakita i ostalih remek-dela izrađenih od zlata, srebra, dragog kamenja, slonovače i drugog vrednog materijala.

Zgrada je bila oštećena u Drugom svetskom ratu, ali je obnovljena. Od ponovnog otvaranja u rujnu 2006. godine, jedno je od najposećenijih mesta u gradu Drezdenu.

Jedan od najvrednijih izložaka dresdenskoga muzeja, zeleni dijamant od 41 karata, trenutno se nalazi u njujorškome Muzeju umetnosti Metropolitan u sklopu izložbe "Making Marvels: Science and Splendor at Courts of Europe".

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.