RUSKI T-80 protutnjao pored američkog Abramsa! Pogledajte demonstraciju sile na delu! (FOTO/VIDEO)
T-80U, Foto: Printscrene / Youtube

Dominacija Rusije

RUSKI T-80 protutnjao pored američkog Abramsa! Pogledajte demonstraciju sile na delu! (FOTO/VIDEO)

Ova dva tenka, koji kao pogon koriste motor sa gasnom turbinom, prvi put su se srela u februaru 1993. godine

Objavljeno:

Na nedavnim manevrima u Južnoj Koreji tenkovi T-80U dejstvovali su zajedno sa američkim M1A2. Na internetu su objavljene retke fotografije i video-snimci na kojima se ova borbena vozila nalaze jedno pored drugog.

Ova tehnika je učestvovala u istim borbenim formacijama prilikom uvežbavanja napada na simuliranog neprijatelja na poligonu, prenosi RG.

Ova dva tenka, koji kao pogon koriste motor sa gasnom turbinom, prvi put su se srela u februaru 1993. godine na sajmu IDEX-93 u prestonici Ujedinjenih Arapskih Emirata Abu-Dabiju.

Za ruske tenkove to je bila prva javna demonstracija njihovih jedinstvenih mogućnosti kretanja. Upravo posle tog međunarodnog sajma ruski tenk je dobio nadimak "leteći". T-80 je jurio po poligonu uz skokove od više metara, što je oduševilo publiku.

Kada je američki Abrams pokušao da ponovi "akrobacije" omskog vozila, pretrpeo je neuspeh: tenk se prevrnuo na bok i skrenuo sa staze.

Sledeća zemlja u kojoj su se sreli T-80U i M1A2 bila je Švedska. 1993. godine ova zemlja je birala čime da zameni zastarela vozila u svojoj vojsci. Za pravo da služe u armiji skandinavske države nadmetali su se, osim ruskog i američkog, još i francuski Leclerc i nemački Leopard-2. Kao što se i očekivalo, izabran je nemački tenk.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Russia Beyond)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.