TRUDO JE NAJVEĆE RAZOČARENJE LIBERALA? Kanađani danas GLASAJU, rezultati NEIZVESNI - hoće li kazniti premijera?
Trudo je pred velikim testom, Foto: EPA/VALERIE BLUM

parlamentarni izbori

TRUDO JE NAJVEĆE RAZOČARENJE LIBERALA? Kanađani danas GLASAJU, rezultati NEIZVESNI - hoće li kazniti premijera?

Ankete pokazuju da bi Trudo mogao izgubiti na izborima od konzervativaca ili da makar da neće dobiti većinu u parlamentu

Objavljeno:

Kanadski premijer Džastin Trudo na današnjim parlamentarnim izborima bori se za svoj politički život, pošto je njegov status zvezde liberalne politike u senci niza skandala i kritika o neispunjenim očekivanjima, ocene su medija koje prenosi Radio slobodna Evropa (RSE).

Ankete pokazuju da bi Trudo mogao izgubiti na izborima od konzervativaca ili da makar da neće dobiti većinu u parlamentu, zbog čega bi morao da se oslanja na opozicione partije kako bi ostao na vlasti, ukazuje Asošiejtid pres (AP).

Još od 1935. godine se nije dogodilo da kanadski premijer u prvom mandatu izgubi u pokušaju da dobije drugi mandat, ističe agencija, uz ocenu da je kombinacija skandala i visokih očekivanja ugrozila šanse Trudoa da dobije drugi mandat na čelu vlade.

Trudoov otac Pjer je došao na vlast 1968. na talasu "trudomanije" i mada je loše stojao u anketama četiri godine kasnije, ipak je vodio Kanadu 16 godina, postavši liberalna ikona.

Džastin Trudo je, podvlači AP, vratio zemlji liberalni identitet 2015, posle skoro 10 godina vladavine konzervativaca i smatran je svetionikom nade za liberale u eri predsednika SAD Donalda Trampa.

Najveći rival Trudoa na izborima je lider konzervativaca Endru Šir, karijerni političar, kojeg u njegovoj partiji opisuju kao bezbojnog, ali i kao protivotrov Trudovoj razmetljivosti. Šir obećava da će ukinuti karbonski porez i smanjiti potrošnju što bi uključilo pomoć inostranstvu, za 25 odsto. Ali i on ima svoje probleme, ukazuje AP, pošto je optužen da je doterivao svoju biografiju i da ima dvojno američko-kanadsko državljanstvo.

Endru Šir
Endru Šir foto: AP

Šanse da Trudova stranka dobije većinu u parlamentu posle izbora znatno su opale posle niza skandala, piše Fajnenšal tajms, ukazujući da je Trudoov silazna putanja počela skandalom zbog kojeg je tražio ostavku ministarke pravde.

Ministarka Džodi Vilson-Rejbold je rekla da je bila pod pritiskom premijera da odustane od procesa protiv kvebeške kompanije SNC-Lavalin, što je Trudo negirao, ali i rekao da ministarka treba da podnese ostavku ako misli da je pod pritiskom.

Prva kanadska ministarka iz starosedelačkih naroda je potom podnela ostavku. Epizoda je osnažila kritike koje su pratile Trudoa tokom prvog mandata – da je arogantan i da nije progresivan koliko tvrdi da jeste, navodi Fajnenšal tajms.

Poslednji skandal je izbio početkom izborne kampanje kada su se pojavile slike Trudoa iz mladosti kada se maskirao u crnca bojenjem lica u crno, nošenjem crnačke odeće i turbana, ukazuje Fajnenšal tajms.

Trudo je izgubio i podršku aktivista za zaštitu životne sredine za koje je bio simbol nade kada je došao na vlast 2015. godine, ukazuje agencija Frans pres, navodeći da je nacionalizacija naftovoda 2018. jedan od većih izvora kritika Trudoa.

Vlada je od američke kompanije kupila sporni naftovod, koji povezuje Albertu s Britanskom Kolumbijom na severozapadu Kanade, uz obećanje da će profit investirati u zelenu tehnologiju. Mnogi kanadski borci za životnu sredinu, medjutim, taj Trudoov potez vide kao izdaju, što bi mu moglo odneti ključne glasove na izborima.

Četiri godine posle entuzijazma koji je izazvao Trudo, uzbudjenje liberalnim premijerom je preraslo u frustraciju i apatiju, ocenjuje Gardijan, uz konstataciju da je Trudoov progresivni sjaj umrljan i istrošen.

Trudo je izgubio mnoge argumente koje je koristio u prošloj kampanji, pošto više ne može s pozicije autsajdera da obećava da će uzdrmati Kanadu i promeniti je na bolje, ukazuje britanski list, dodajući da iznenađujući uspon Džagmita Singa, lidera Nove demokratske partije s levog centra, može odneti glasove mladih onda kada su najpotrebniji Trudou.

Suočen s mogućnošću da izgubi parlamentarnu većinu, premijer je bio primoran da krene u napade i razmenjuje oštre reči sa Širom i Singom. Ta strategija, medjutim, daleko je od njegove predjašnje optimističke kampanje, što bi moglo otuđiti mlade glasače, prenosi Gradijan upozorenja analitičara.

Gardijan ističe da Sing uspeo u nečemu što je sad van Trudoovog domašaja: inspirisao je mlade glasače s izgledima za promenu. Utoliko, onima koji nisu spremni da premijeru oproste neispunjena obećanja, Sing i nove demokrate deluju kao privlačna alternativa.

Prema anketama, liberali imaju oko 32 odsto, konzervativci oko 30, a Nova demokratska partija oko 18 odsto.

Mada većina anketa predviđa tesnu trku čiji bi ishod mogla biti manjinska vlada koju bi vodili liberali ili konzervativci, moguće je da na rezultat utiče taktičko glasanje birača, ukazuje BBC.

Kanada ima jednokružni većinski sistem, objašnjava britanski servis, dodajući da se u slučaju da nijedna stranka nema većinu u parlamentu najčešće obrazuju manjinske vlade, dok su koalicione vlade veoma retke.

Moguće je da konzervativci dobiju najviše mesta na izborima, ali da Trudo dobije podršku drugih partije, ističe BBC i navodi da je lider Nove demokratske partije Sing rekao da će razmotriti koaliciju s liberalima ako konzervativci pobede.

S druge strane, ukazuje BBC, na kanadskim izborima je taktičko glasanje veoma često – glasači tako ne glasaju za svoje favorite već za partiju koja ima više šanse da obrazuje vladu ili da poraze stranku koju ne vole.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/BBC)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.