PREMIJERU KANADE SE DRMA FOTELJA! Doživeo najveći SKANDAL u karijeri, a u sve je bio umešan i GADAFI
Džastin Trudo, Foto: EPA/TATYANA ZENKOVICH

džastin trudo

PREMIJERU KANADE SE DRMA FOTELJA! Doživeo najveći SKANDAL u karijeri, a u sve je bio umešan i GADAFI

Trudo je optužen da je na bivšu vrhovnu tužiteljku Džodi Vilson Rejbold vršio pritisak

Objavljeno:

Premijer Kanade Džastin Trudo nalazi se u centru skandala u koji je uključena i njegova bivša vrhovna tužiteljka, zbog kojeg mnogi građani zahtevaju da premijer podnese ostavku.

Trudo je optužen da je na bivšu vrhovnu tužiteljku Džodi Vilson Rejbold vršio pritisak da sklopi dogovor sa kompanijom optuženom za korupciju. Kada je ona to odbila, osvetio joj se.

Vilson Rejbold je otkrila kako je Trudo mesecima ubeđivao da će, ako ta kompanija završi na sudu, brojni Kanađani izgubiti poslove, a njegova partija glasove. Ona je zatim proterana sa posla, a kaže da je dobila i brojne "prikrivene pretnje".

Ovaj skandal bi Trudoa mogao da košta glasova na izborima koji su u oktobru.

Kompanija o kojoj je reč je SNC-Lavalin, velika građevniska i inženjerska firma. Optuženi su za prevare, korupciju i uzimanje mita u iznosu od 48 miliona dolara od libijskih zvaničnika između 2001 i 2011. godine, kada je Moamer Gadafi bio na vlasti. Kompanija je želela da umesto suđenja sklopi dogovor sa državom.

Sedište kompanije je u Kvabeku, kanadskoj provinciji koja je ključna za glasove Liberalne partije koju vodi Trudo. Ako liberali pobede u Kvebeku, to obično znači da će osvojiti dosta mesta u parlamentu. Ali ako izgube, posledice su loše.

Trudo je demantovao optužbe tužiteljke i rekao je da, ako je bilo nekakvog lobiranja od strane njegovih saradnika za SNC- Lavalin kompaniju, to je rađeno kako bi se sačuvali poslovi.

Premijerov dugogodišnji prijatelj i sekretar Džerard Bats mu je već podneo ostavku. Spekuliše se da će to uraditi i mnogi drugi članovi vlade.

Lider konzervativne opozicije Endru Šir već je apelovao na Trudoa da podnese ostavku, rekavši da on više nema "moralni autoritet" da vodi zemlju.

Kanadski mediji već pišu da će zbog ovog skandala Liberalna partija verovatno izgubiti na izborima u oktobru.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/BBC)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.