POKUŠALI DA UVEDU POREZ NA APLIKACIJE, IZBILI NASILNI PROTESTI: Želimo da radimo, imamo struju, obrazujemo se!
Protesti u Bejrutu, Foto: AP

HAOS U BEJRUTU

POKUŠALI DA UVEDU POREZ NA APLIKACIJE, IZBILI NASILNI PROTESTI: Želimo da radimo, imamo struju, obrazujemo se!

Crveni krst saopštio je da su se 22 osobe onesvestile, a da je 70 povređeno, dok su libanske bezbednosne snage saopštile da je povređeno 60 policajaca, prenosi AP

Objavljeno:

Dve osobe su poginule, a desetine je povređeno u Bejrutu u sukobima policije i učesnika protesta protiv vlade, a zbog ekonomske krize u toj zemlji.

Poginula su dva strana državljana koja su se nagutala dimom nastalom usled požara u jednoj zgradi blizu mesta održavanja protesta u Bejrutu, prenosi Rojters.

1 / 4 Foto: AP

Demonstranti su blokirali puteve širom Libana, pri čemu su palili gume, a bezbedosne snage ispalile su suzavac na demonstrante u centru Bejruta.

Crveni krst saopštio je da su se 22 osobe onesvestile, a da je 70 povređeno, dok su libanske bezbednosne snage saopštile da je povređeno 60 policajaca, prenosi AP.

U četvrtak uveče učesnici protesta su se okupili na Trgu Rijad el Sol a mnogi od njih su nosili državne zastave, pevali pesme i uzvikivali da žele da sruše vladu.

Pojedini učesnici protesta bacali su kamenice, cipele i flaše sa vodim na bezbednosne snage. Učesnici protesta u selu Tel Nas poručili su da žele da rade, da imaju struju i vodu, da se obrazuju.

Kako se navodi, proteste je podstakla namera vlade da poveća poreze, kao i bes građana zbog korumpiranosti političara.

Ranije u četvrtak, vlada je najavila da će naplaćivati 20 centi dnevno za glasovni protokol putem Interneta (VOIP), funkciju koju koriste Whatsapp, Facebook i druge aplikacije. Kabinet je takođe rekao da će razgovarati o daljim povećanjima poreza na dodatu vrednost.

Najave su izazvale nered libanonskih korisnika društvenih medija tokom dana, i možda su pomogle u jačanju noćnih protesta.

Vlada je proglasila stanje ekonomske krize i traži načine da smanji deficit.

Protesti su zakazani i za danas, a kako je saopštilo libansko ministarstvo obrazovanja, škole neće raditi.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.