ITALIJU OČEKUJU PREVREMENI IZBORI: Raspala se vladajuća koalicija! Ovo je bio uzrok raskola
Italija će uskoro na izbore, Foto: EPA/MASSIMO PERCOSSI

salvini prelomio

ITALIJU OČEKUJU PREVREMENI IZBORI: Raspala se vladajuća koalicija! Ovo je bio uzrok raskola

Izbori će sigurno biti održani, ali se još ne zna kada i sa kakvom vladom, navela je agencija Frans pres

Objavljeno:

Potpredsednik vlade Italije i lider desničarske stranke Liga, Mateo Salvini, pozvao je u četvrtak na prevremene izbore "što je brže moguće" proglašavajući kraj vladajuće koalicije posle 14 meseci na vlasti, čime Italija ulazi u period neizvesnosti.

Izbori će sigurno biti održani, ali se još ne zna kada i sa kakvom vladom, navela je agencija Frans pres dodajući da se još ne zna da li će biti formirana tehnička vlada ili će trenutna vlada obavljati tekuće poslove do novih izbora.

- Idemo odmah u Parlament da saopštimo da više nema većine i brzo zatražimo glasanje - rekao je sinoć Salvini posle niza sastanaka političkih lidera.

Iznenadna izjava Salvinija je izazvala nezadovoljstvo koalicionog partnera, potpredsednika italijanske vlade i lidera Pokreta pet zvezdica Luiđija Di Maja, koji je odgovorio da se njegov pokret ne boji novih izbora.

- Spremni smo, ne zanima nas ni najmanje zauzimanje pozicija u Vladi, niti je ikada - naveo je Di Majo optužujući Salvinija, koji se visoko kotira u istraživanjima javnog mnjenja, da se igra sa Italijom i rekao da će se pre ili kasnije Italijani okrenuti protiv njega.

Koaliciona kriza nastala je oko parlamentarnog glasanja za železničku liniju brzog voza između Torina i Liona u Francuskoj. Liga je glasala za tu liniju a Di Majov pokret se tome od ranije protivi.

Italijanski mediji preneli su da bi Liga želela prevremene parlamentarne izbore u drugoj polovini oktobra i dodali da bi bez obzira na datum ta stranka dobila verovatno najviše glasova.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.