NAJOPASNIJI ALBANCI ČEKAJU EL ČAPA U ZATVORU! Ovo su braća Duku poreklom iz Makedonije! PALI SU ZBOG STRAŠNE STVARI
NAJOPASNIJI ALBANCI ČEKAJU EL ČAPA U ZATVORU, Foto: Printscreen Youtube

robijaši

NAJOPASNIJI ALBANCI ČEKAJU EL ČAPA U ZATVORU! Ovo su braća Duku poreklom iz Makedonije! PALI SU ZBOG STRAŠNE STVARI

Nije za šalu!

Objavljeno:

Više od 100 policajaca i agenata FBI bilo je uključeno u ono što je u to vreme bila jedna od najpoznatijih antiterorističkih akcija nakon rušenja njujorških tornjeva 11. seprembra 2001., hapšenje trojice braće Duku.

Danas dvojica od njih - Dritan i Eljvir služe doživotnu kaznu u ADX Supermaks zatvoru u Koloradu, za koji kažu da je 'čista verzija pakla'. Ovih dana tamo će im se pridružiti i zloglasni narko-bos El Čapo koji je u sredu dočekao svoju presudu - doživotni zatvor.

Malo ko je mogao da zamisli zamisliti da će trojica dečaka iz albanske porodice, koja je 80-ih živela u istočnoj Makedoniji, postati opasni teroristi u SAD. Ali, već idućeg jutra, nakon što je FBI upao u kuću njihove majke, pred stotine novinara je izašao tadašnji državni tužilac Nju Džersija Kris Kristi.

Okružen svojim pomoćnicima, poručio je: "Filozofija koja podržava i podtiče džihad protiv američkih državljana širok sveta, stigla je ovamo i živela u Nju Dežrsiju, preteći životima naših sugrađana, a sprovodila su je petorica muškaraca."

Osim trojice braće Duka privedena su i njihova dvojica prijatelja - Muhamed Šenver i Serdar Tatar, koji su prema Kristijevim rečima pokušali izvesti teroristički napad na obližnju vojnu bazu Fort Diks. Prema imenu vojne baze braća i njihovi prijatelji postali su poznati celoj Americi kao ćelija 'Fort Dix Five' ili 'Fort Diks petorka'.

Ovoj porodici presuda je pak donela tragičan zaokret za sve ostale članove i njihovu decu. Duke su u SAD stigli iz makedonskog gradića Debar, na samoj granici s Albanijom. Na novom kontinentu su trebali početi sasvim novi život, ali tada 28-godišnji Dritan, 26-godišnji Šain i 23-godišnji Eljvir ubrzo su osuđeni za zaveru protiv američkih vojnika i osuđeni na doživotni zatvor.

Lata Duka i suprug Firik - albanski muslimani - odlučili su napustiti selo u potrazi za boljim životom za sebe i trojicu sinova. Kranuli su najprije vozom u izbeglički kamp u Latini u Italiji, gde su boravili godinu dana.

Zatim su preko Meksika završili u SAD u i to u Brukilinu - gradiću Besonhurst.

Bensonhurst je bio poznat u Bruklinu kao dom mafijaša raznih nacionalnosti. "Rusi su se družili s Rusima, Italijani s Italijanima, a Albanci s Albancima.

Obično smo se morali braniti jer su nas drugi napadali, pa smo se morali sukobljavati. Nije bilo neobično da dođemo kući s razbijenim okom ili rasečenom usnom", prisetio se najmlađi Burim. S vremenom u se prilagodili uličnom životu i usvojili bruklinski sleng i tipično razmetanje. Dritan je bio najtemperamentniji i često je u školi upadao u nevolje. Znao je da nije odabrao najbolji put, pa je na kraju jednog dana odustao od škole i rekao ocu:"Ako se ne maknem ili ću završiti u zatvoru ili ću biti mrtav."

Kada su momci porasli okrenuli su se veri na oduševljenje svojih roditelja. Ali sa napadom SAD na Avganistan sve se promenilo, postali su radiklani.

Pali su zbog planiranja napada na američku vojnu bazu na šta ih je nagogovrio informator FBI. Sva trojica braće su dobila doživotne kazne.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Express.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.