POLITIČKI ZEMLJOTRES U GRČKOJ: Cipras pukao, na vlast se vraćaju KONZERVATIVCI!
Pobednik izbora Micotakis, Foto: EPA/Alexandros Vlachos

saznajemo

POLITIČKI ZEMLJOTRES U GRČKOJ: Cipras pukao, na vlast se vraćaju KONZERVATIVCI!

Nova demokratija će, najverovatnije, moći sama do formira vladu jer najbolje plasiranom

Objavljeno:

Odlazeći grčki prermijer Aleksis Cipras priznao je poraz na parlamentarnim izborima i čestitao lideru konzervativne Nove Demokratije Kirijakosu Micotakisu na pobedi.

Na osnovu prebrojanih glasova sa više od 85 odsto biračkih mesta desničarska Nova demokratija osvojila je 39,7 odsto glasova naspram 31,6 odsto glasova koliko je pripalo levičarskoj Sirizi dosadašnjeg premijera Aleksisa Ciprasa.

"Tražio sam za jak mandat da promenim Grčku. Vi ste mi ga velikodušno poverili. Od danas počinje teška ali i lepa borba", rekao je Kirijakos Micotakis u svom pobedničkom govoru.

Zvanični rezultati će biti poznati kasno večeras.

Nova demokratija će, najverovatnije, moći sama do formira vladu jer najbolje plasiranom, po grčkom zakonu ide dodatnih 50 mesta u parlamentu od 300 poslanika.

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker čestitao je lideru konzervativne Nove demokratije Kirijakosu Micotakisu na pobedi na današnjim parlamentarnim izborima u Grčkoj.

"Želim da vam čestitam na čistoj pobedi na parlamentarnim izborima. Vi znate moju ličnu privrženost Grčkoj čiji su ljudi propatili mnogo u prošloj dekadi", napisao je Junker u poruci na tviteru.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je sinoć, u telefonskom razgovoru, pobedu na parlamentarnim izborima u Grčkoj Kirjakosu Micotakisu, saopšteno je iz Predsedništva. Kako se navodi, Vučić je Miciotakisu, koji preuzima dužnost premijera Grčke, poželeo mnogo uspeha u radu.

On je izrazio uverenje da će dobri odnosi Srbije i Grčke u budućnosti biti još bolji i da će saradnja dveju zemalja nastaviti da se razvija na obostranu korist.

Zvanični rezultati sa 86 posto biračkih mesta pokazuju da je Micotakisova Nova demokratija osvojila 39,7 odsto glasova naspram 31,6 odsto koliko je osvojila Siriza Aleksisa Ciptrasa.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.