ASANŽA ĆE IZRUČITI AMERICI! Britanski ministar potpisao zahtev koji će osnivača Vikiliksa poslati u PAKAO
Džulijan Asanž je u zatvoru u Londonu, Foto: AP

crno mu se piše

ASANŽA ĆE IZRUČITI AMERICI! Britanski ministar potpisao zahtev koji će osnivača Vikiliksa poslati u PAKAO

Asanž je u pritvoru u Londonu

Objavljeno: 11:16h

Ministar unutrašnjih poslova Velike Britanije planira da potpiše dokument koji bi omogućio da se Džulijan Asanž izruči SAD-u.

Sadžid Džavid, otkrio je da je potpisao zahtev za izručenje Džulijana Asanžaau SAD, gde se suočava sa optužbama za kompjutersko hakovanje.

Govoreći u emisiji Today Programmeu četvrtak, Džavid je rekao:

- S pravom stoji iza rešetaka. Postoji zahtev za izručenje iz Sjedinjenih Država koji je pred sudovima sutra, ali juče sam potpisao nalog za izručenje i potvrdio ga i to će sutra biti pred sudovima.

Džavidova odluka otvara put sudu koji šalje osnivača Vikiliksa u Ameriku. Asanž se suočava sa optužnicom od 18 tačaka, koju je izdalo Ministarstvo pravde SAD, koja uključuje optužbe prema Zakonu o špijunaži. Optužen je za traženje i objavljivanje poverljivih informacija i zaveru da upadne u vladin kompjuter.

Džavid je rekao:

- To je konačna odluka za sudove, ali postoji veoma važan deo za ministrastvo unutrašnjih poslova i želim da pravda bude učinjena u svakom trenutku i da imamo legitiman zahtev za izručenje, tako da sam potpisao, ali je konačna odluka sada na sudu.

47-godišnji Australijanac je bio previše bolestan da bi se pojavio prošlog meseca na posljednjem ročištu u sudskom veću Vestminster u vezi sa zahtevom SAD. Saslušanje je odloženo za petak, a zavisno o Asanžovom stanju može se dogoditi u zatvoru Belmarš gde se on nalazi.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/RT)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.