ZBOG OVOG CRTEŽA NJUJORK TAJMS VIŠE NEĆE OBJAVLJIVATI KARIKATURE: Slepog Trampa vodi Jevrejin pas
Sporna karikatura, Foto: The New York Times

ANTISEMITIZAM?

ZBOG OVOG CRTEŽA NJUJORK TAJMS VIŠE NEĆE OBJAVLJIVATI KARIKATURE: Slepog Trampa vodi Jevrejin pas

Nakon objavljivanja izjave u kojoj priznaje da je crtež imao "antisemitsko značenje" i da je to bila "greška u prosuđivanju", novine su se izvinile

Objavljeno: 13:11h

Njujork tajms više neće objavljivati političke karikature nakon meteža oko antisemitskog prikaza izraelskog premijera Benjamina Netanjahua, kaže politički karikaturista čiji je rad bio prikazan u novinama.

U aprilu, međunarodno izdanje Njujork tajmsa objavilo je crtež koji prikazuje Netanjahua kao psa vodiča i nosio je Davidovu zvezdu oko vrata dok je Tramp držao njegov povodac.

Nakon objavljivanja izjave u kojoj priznaje da je crtež imao "antisemitsko značenje" i da je to bila "greška u prosuđivanju", novine su se izvinile.

Ova karikatura je dobila široku osudu, uključujući samu redakciju, koja ga je nazvala "očigledno netrpeljivom", kao i oštru opciju izdavača iz NIT-a Breta Stefensa. Pa, čini se da novine preduzimaju preventivne mere kako se takva kontroverza nikada više ne bi ponovila.

- A to znači kraj političkih karikatura u Njujork tajmsu - kaže dugogodišnji politički karikaturista Patrik Čapat.

- Moji poslodavci su mi rekli da obustavljaju objavljivanje karikatura u julu. Ostavljam svoje penkalo, uz uzdah: to su mnoge godine mog rada uništene zbog jednog crteža - koji nije čak ni moj - i koji nikada nije trebalo da se objavi u najboljem časopisu sveta - dodao je u objavi na svom blogu.

bonus video:

(Espreso.co.rs/Foxnews)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.