PUTINU SE OVO NIJE DO SADA DESILO! Ovaj ČOVEK nije ni stupio na DUŽNOST PREDSEDNIKA, a već je NAGAZIO MOĆNOG RUSA
PUTIN JE LJUT, Foto: Profimedia

AUUU!

PUTINU SE OVO NIJE DO SADA DESILO! Ovaj ČOVEK nije ni stupio na DUŽNOST PREDSEDNIKA, a već je NAGAZIO MOĆNOG RUSA

Novoizabrani predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski možda je politički početnik, ali je spreman da se suprotstavi najiskusnijem geopolitičkom igraču u bloku: ruskom predsedniku Vladimiru Putinu

Objavljeno:

Putin je odbio da čestita Zelenskom nakon njegove ubedljive izborne pobede prošlog meseca. Ali lider Kremlja je novom ukrajinskom predsedniku postavio "izazov". Prošle sedmice, ruski predsednik je potpisao uredbu kojom se pojednostavljuje dobijanje ruskog državljanstva za Ukrajince koji žive u ukrajinskim regionima Donjeck i Lugansk. Provokativan potez koji su osudile SAD.

I tokom vikenda, Putin je izgleda "podigao ulog", rekavši da će ruska vlada razmotriti pojednostavljenje procedure za dodelu ruskog državljanstva svim ukrajinskim građanima, ne samo onima u separatističkim regionima.

Rusija i Ukrajina su zarobljene u proksi ratu ("posrednički rat" u kojem suprotstavljene supersile koriste treće države da bi ostvarile svoje vlastite ili onemogućile ostvarenje ciljeva druge suprotstavljene strane) nakon aneksije poluostrva Krim 2014. od strane Moskve. Davanje ruskih pasoša.

Ukrajincima, mera koju je Putin prošle nedelje opisao kao "čisto humanitarnom", može se smatrati izgovorom za dalje rusko mešanje u Ukrajinu.

Zelenski se, međutim, Putinu suprotstavio u vezi ponude ukrajinskim građanima.

- Ne bih savetovao ruskim vlastima da gube vreme pokušavajući da namame građane Ukrajine ruskim pasošima - napisao je Zelenski na svom Fekjsbuk profilu.

- Ono po čemu se Ukrajina posebno razlikuje od Rusije jeste činjenica da mi Ukrajinci imamo slobodu govora u našoj zemlji, slobodne medije i internet. Dakle, mi savršeno znamo šta ruski pasoš zapravo obezbeđuje. To je pravo da budete uhapšeni na mirnim protestima. To je pravo da se ne održavaju slobodni i takmičarski izbori. To je pravo da se zaboravi na postojanje prirodnih prava i sloboda.

Pišući i na ruskom i na ukrajinskom jeziku, Zelenski je predstavio Ukrajinu kao bedem protiv autoritarnosti Kremlja, rekavši da će njegova vlada ponuditi ukrajinsko državljanstvo onima koji se protive Putinovoj vladavini.

- Ukrajina neće odustati od svoje misije da služi kao primer demokratije post-sovjetskim zemljama. A deo ove misije će biti pružanje zaštite, azila i ukrajinskog državljanstva svima koji su spremni da se bore za slobodu. Mi ćemo obezbediti utočište i pomoć svima, svima koji su spremni da se bore uz nas za našu i vašu slobodu.

Fraza "za našu i vašu slobodu" ima posebnu istorijsku vrednost. Izvorno je slogan poljskog pokreta za nezavisnost u 19. veku, koji znači da svaka borba protiv despotizma mora biti zajednička borba. I to je poruka koju je Zelenski preneo Rusima na njihovom jeziku. Ukrajinci su se takođe javili na društvenim medijima, rugajući se Rusima zbog bezviznog putovanja koje uživaju u Evropi sa svojim pasošima.

Zelenski neće stupiti na dužnost do početka juna, tako da je nejasno koliko će dati "nov ton" u odnosima između Moskve i Kijeva. Ali jasno je da je Zelenski za sada spreman da odgovori Putina na retoričkom nivou.

I još uvek nije jasno da li će Kremlj sprovesti planove da ponudi ruske pasoše svim građanima Ukrajine.

- Prerano je govoriti o takvim modalitetima - izjavio je u ponedeljak portparol Kremlja, Dmitrij Peskov.

Možda i jeste rano, ali i Ukrajinci i Rusi će posmatrati signale zvaničnika u narednim nedeljama.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.