RUSI SPREMNI ZA TREĆI SVETSKI RAT! Imaju novo TAJNO ORUŽJE iz vode, a nije podmornica! (VIDEO)
Beli kit je novi član ruske mornarice, Foto: Printscreen

SPREMAJU SE

RUSI SPREMNI ZA TREĆI SVETSKI RAT! Imaju novo TAJNO ORUŽJE iz vode, a nije podmornica! (VIDEO)

Ruska mornarica još je tokom Hladnog rata trenirala beluga kitove za pronalazak mina i torpeda...

Objavljeno: 20:42h

Norveški ribari jako su se iznenadili kada su primetili beluga kita s remenjem i nosačem za fotoaparat. Ovaj neobični beli kit ima jako zanimljiv život, a pretpostavlja se da ga je utrenirala ruska vojska. Ribar Joar Hesten otkrio je ovu životinju na obali Finmarka, županije na krajnjem severoistoku Norveške.

"Činio se zaigran, no instinkt nam je govorio da pokušava da se reši remenja", rekao je morski biolog Jorgen Re Vig. Taj remen činilo se da je "posebno napravljen s mestima za GoPro kameru na svakoj strani", naglašava Vig. Na kopčama je pisalo "Equipment St. Petersburg".

foto: Printscreen

Wiig veruje da je kit stigao iz ruskog grada Murmanska, i da ga je trenirala ruska mornarica. Za nju je već od ranije poznato da je "trenirala beluga kitove za vojne operacije, kao što su čuvanje vojnih baza, pomaganje roniocima, i pronalazak izgubljene opreme".

"Sigurno je kako je bio naučen biti oko brodova i tražiti ih. Došao je do njih s glavom iznad vode i otvorenim ustima, što pokazuje da je očekivao da će dobiti hranu, ribu kao nagradu", rekao je Martin Biuv sa norveškog instituta za istraživanje morskog života, piše CNN.

Naglašava kako istraživači s tog područja ne koriste takve pojaseve kao što su pronađeni na belom kitu. Bilo kakva izjava o njegovoj nameni bila bi "prava spekulacija", kažu. Ali takođe ističu da se znao da su takvi kitovi nekada bili korišteni u vojne svrhe.

foto: Printscreen

"Znamo da je ruska vojska tokom Hladnog rata trenirala beluga kitove da nanjuše mine ili stara torpeda", rekao je Biuw. 2017. godine istraživački institut u Murmansku trenirao je beluga kitove, dupine i tuljane za vojne uloge.

Ovog su kita uspešno oslobodili, nakon čega je otplivao dalje. "Bio je to najbolji osećaj ikad", rekao je Vig.

foto: Printscreen

BONUS VIDEO:

DŽINOVSKA ANAKONDA BLOKIRALA AUTOPUT! Vozači ni da mrdnu dok ogromni gmizavac ne prođe! (VIDEO)

(Espreso.co.rs / Express.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.