OTKRIVAJU SE DETALJI O BOMBAŠIMA SA ŠRI LANKE: Studirali su na Zapadu, a među njima je bila i jedna žena
Zemlja je zavijena u crno, Foto: AP

istraga o uskršnjem hororu

OTKRIVAJU SE DETALJI O BOMBAŠIMA SA ŠRI LANKE: Studirali su na Zapadu, a među njima je bila i jedna žena

Policija kaže da je identifikovala osam od devet napadača

Objavljeno:

Jedan od bombaša koji su izvršili napade na Šri Lanki, pri čemu je poginulo 359 ljudi, studirao je u Velikoj Britaniji, saopštili su zvaničnici.

Zamenik ministra odbrane saopštio je da je bombaš studirao u Britaniji, a zatim pohađao kurs u Australiji.

Premijer Šri Lanke Ranil Vikremesinge rekao je da je Islamska država odgovorna za napade, a to je potvrdila i sama teroristička grupa, mada za to nije pružila dokaze.

Policija kaže da je identifikovala osam od devet napadača - od kojih se smatra da je jedan bila žena - među njima nije bilo stranaca.

U sredu, američka izaslanica za Šri Lanku upozorio je da u zemlji postoje "tekuće terorističke zavere". "

- Teroristi mogu napasti bez upozorenja.Tipični prostori su veliki skupovi i javni prostori - rekla je Alaina Teplitc novinarima.

Teplic je izjavila i da SAD nisu uputile toj južnoazijskoj zemlji obaveštajne podatke uoči katoličkog Uskrsa o tome da se spremaju samoubilački bombaški napadi na hotele i crkve, u kojima je prema poslednjim podacima 359 osoba ubijeno.

Teplicova je to kazala novinarki "Si-En-Ena" Kristijan Amanpur, a američka televizija ocenjuje da je ovo važno zato što se kosi sa tvrdnjom vlade Šri Lanke i njenog ministra Harše de Silve da su obaveštajni podaci unapred stigli "i od Indije i od SAD".

- Mi nismo imali nikakva saznanja da se napadi spremaju - kazala je sinoć Teplicova i dodala da je "vlada Šri Lanke priznala propuste u obaveštajnom sakupljanju i deljenju informacija".

TASS je preneo da se zamenik ministra odbrane Rusije Alekandar Fomin sastao na marginama 8. Moskovske konferencije o međunarodnoj bezbednosti sa kolegom iz Šri Lanke Kitsirijem Nemavatom i da je sastanak bio posvećen seriji terorističkih napada koji su se desili 21. aprila.

- Zamenik ministra odbrane general-pukovnik Aleksandar Fomin izrazio je najdubkje saučešće u ime ruskog Ministarstva odbrane - saopštilo je to ministarstvo.

Policija je sada privela oko 60 osumnjičenih u vezi sa napadom. Vanredno stanje ostaje na snazi kako bi se sprečili dalji napadi. Gotovo istovremeni napadi bili su usmereni na tri crkve i tri velika hotela u glavnom gradu, Kolombu.

Napad na četvrti hotel u nedjelju bio je onemogućen, rekao je Vikremesinge. On je takođe upozorio da bi dalji militanti i eksplozivi mogli i dalje biti "u zemlji" nakon napada. I dalje vlada napetost pošto policija i dalje traži osumnjičene i moguće eksplozive.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/BBC)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.