KRVAVI POVRATAK ISLAMSKE DRŽAVE: Teroristička grupa potvrdila da su napadi na Šri Lanki OSVETA za Tarantov masakr
Potresni prizori sa sahrane poginulih, Foto: AP

preuzeli odgovornost

KRVAVI POVRATAK ISLAMSKE DRŽAVE: Teroristička grupa potvrdila da su napadi na Šri Lanki OSVETA za Tarantov masakr

Jezivi rasplet događaja...

Objavljeno:

ISIS je preuzeo odgovornost za bombardovanje u Šri Lanki, za koje zvaničnici smatraju da je "osveta" za pucnjavu u Krajstčurču.

Otkiveno je i kako je napad na četvrti hotel propao.

- Preliminarne istrage otkrile su da je ono što se dogodilo u Šri Lanki [u nedelju] bila odmazda za napad na muslimane u Krajstčurču - izjavio je danas parlamentu državni ministar obrane Ruvan Vijevardene.

Beli suprematista Brenton Tarant je 15. marta ubio 50 vernika u dve džamije u gradu Krajstčurč na Novom Zelandu, dok je uživo prenosio snimke na Fejsbuku.

Novinska agencija ISIS-a saopštila je u utorak da je ova teroristička organizacija odgovorna za eksplozije. Grupa nije dala dokaze za svoju tvrdnju.

Vijevardene je okrivio dve različite lokalne islamističke grupe - uključujući Nacionalni Tovhed Džamat (NTJ) - za koordinirane samoubilačke bombaške napade u kojima je poginulo najmanje 321 osoba, uključujući 45 dece.

NTJ su bili predmet izveštaja obaveštajaca deset dana pre napada, pa se sada postavljaju pitanja o tome zašto nisu preduzete dodatne mere opreza.

Vijevardene je imenovao drugu lokalnu grupu, Džamat-ul-Mudžahedin Indiju (JMI) kao odgovornu. Malo se zna o JMI-u, osim izveštaja koji je osnovan prošle godine i povezan je sa sličnom grupom u Bangladešu.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Daily mail)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.