OVO JE NOVA PUTINOVA OMILJENA ZEMLJA: Poslao je stotine vojnika TAMO! SAD STRAHUJE DA SE IZA OVOGA NE KRIJE PLAN
Putin je poslao vojnike u "CAR", Foto: Al Jazeera, Printscreen Youtube

BACIO OKO

OVO JE NOVA PUTINOVA OMILJENA ZEMLJA: Poslao je stotine vojnika TAMO! SAD STRAHUJE DA SE IZA OVOGA NE KRIJE PLAN

"Naoružavanje vladinih trupa je jedan od zadataka"

Objavljeno:

Rusija je ponovo u Centralnoafričkoj republici (CAR). U vojnoj bazi jugozapadno od prestonice Bangui, stotine ruskih boraca, koji se najčešće opisuju kao rezervisti, treniraju vojnike centralnoafričke vojske u sklopu priprema za odlazak na granicu.

CAR se nada da će povratiti kontrolu nad zemljom, koja je rastrgana sektaškim nasiljem i operacijama 14 pobunjeničkih grupa. Nekadašnja kolonija Francuske, bogata je strateški važnim mineralima, dijamantima i zlatom, piše "Al DŽazira".

Rusija je i ranije pokušavala da ostvari uticaj u Centralnoafričkoj republici, u vreme kada je SSSR razvijao veze tokom vladavine cara Žan-Bedela Bokasa, pre nego što je zbačen sa vlasti 1979. godine.

Pre dve godine, sadašnji predsednik Centralnoafričke republike Faustin Aršanž Tuadera, prišao je Vladimiru Putinu na marginama zasedanja Saveta bezbednosti UN tražeći pomoć. To je bio sastanak koji začudio mnoge u Savetu bezbednosti, posebno Francusku, koja je savetovala predsednika CAR godinama.

"Naoružavanje vladinih trupa je jedan od zadataka"

Valerij Zakarov, bivši ruski obaveštajni zvaničnik, preuzeo je posao savetnika CAR-a.

Zakarov je "Al DŽaziri" obezbedio pristup vojnoj bazi gde su poginula tri ruska novinara istražujući potencijalno uključivanje ruske privatne kompanije za obezbeđenje "Vagner". On negira optužbe da će Rusija eksploatisati resurse CAR-a ili prouzrokovati nestabilnost, već da se nada da će se završiti sukob u zemlji.

- Moj posao je nacionalna sigurnost, pomoć da se povrati vojska, policija i druga pitanja u vezi bezbednosti - rekao je on.

Kako kaže, Rusi su došli da donesu mir.

- Naoružavanje vladinih trupa je jedan od zadataka, tako da u budućnosti ti vojnici mogu da zauzmu granice i da na kraju bude uveden mir i da policija vodi računa o unutrašnjoj bezbednosti - kaže Zakarov.

Iako Rusija jeste pomogla da se sklopi mirovni sporazum koji je potpisan od strane 14 oružanih grupa u februaru 2019, neki su i dalje zabrinuti da Moskva igra geopolitički šah u Africi koja uključuje Kinu i SAD, koje su već uspostavile baze u mestima poput DŽibutija.

"Rusi žele naše zlato, dijamante i minerale"

Samo deset minuta vožnje automobilom od predsedničke palate nalazi se naselje PK5 u kojem žive uglavnom muslimani. U PK5 dominiraju seleka borci predvođeni Nimerijem Matarom Đamousom zvanim "Opšta sila", koji je optužen za ratne zločine, uključujući mučenje, silovanje i iznude, i koji je do sada izbegavao hapšenje od strane bezbednosnih snaga UN.

On posmatra dolazak Rusa sa dubokom sumnjom.

- Verujem predsedniku Centralnoafričke Republike, izabranom predsedniku, u ovom teškom trenutku ... Dobro je radio, ali tu su...politike koja ga prevazilaze - rekao je on.

- Rusi nisu tu da pomognu, oni žele naše zlato, dijamante i minerale. Oni su tu da nas iskoriste i zamene Francuze. Ono što oni žele je da dobiju poziciju Francuske ovde - tvrdi on.

Postoje i drugi problemi. On veruje da je Rusija orkestrirala izglasavanje nepoverenja Karimu Mekasou, bivšem predsedniku Narodne skupštine CAR.

- Zato što sam ih mučio, postavljao im prepreke. Oni ignorišu naš ustav. Samo Narodna skupština može da bude zadužena za bogatstva zemlje, drugim rečima, nijedna dozvola ili licenca za rudnike ili finansijske ugovore ili eksploataciju drveta ne može biti doneta bez saglasnosti Narodne skupštine. Ko pokušava da gurne naše zakone u stranu? Rusi - rekao je Mekaso.

Najat Ročdi iz MINUSCA, mirovne misije UN-a, kaže da oni pozdravljaju angažman svih članica, ali da one moraju da se pridržavaju nekih pravila.

- Ovoj zemlji je potrebna podrška svih, zaista, svih država članica UN-a. Svaka država članica je više nego dobrodošla da podrži zemlju, ali to odlazi sa nekim obavezama. A obaveza je da bude deo međunarodne zajednice i od igra po pravilima - kaže on.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Al Džazira)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.