ZBOG VATE U UVU: Povraćao je, imao napade i gubio pamćenje!
Dobio je infekciju uha zbog vate, Foto: Smilesumo

oprez

ZBOG VATE U UVU: Povraćao je, imao napade i gubio pamćenje!

Hrvatski lekar upozorava da pri korištenju štapića za uši postoji opasnost od probijanja bubne opne

Objavljeno:

U bolnici u Engleskoj zabeležen je slučaj 33-godišnjeg muškarca, koji je želeo da ostane anoniman, a koji se srušio zbog infekcije uzrokovane komadićem vate sa štapića za uši koji mu je ostao u uhu.

Patio je od napada, povraćanja, glavobolje i bola u levom uhu, a ispričao je da se u danima pre dolaska u bolnicu nije mogao da seti ni imena bliskih ljudi. Tada je počeo i da povraća, a kada se onesvestio, završio je u bolnici.

Njegov lekar ga je bezuspešno lečio od jake infekcije uha, a kad su mu po dolasku u bolnicu snimili lobanju, lekari su videli u čemu je zapravo problem.

Prošlogodišnji slučaj je otorinolaringolog Alexander Charlton nedavno opisao za medicinski časopis BMJ Case Reports.

- Iako je negirao druge neurološke probleme, pacijent je rekao da zaboravlja imena u zadnje vreme - napisao je dr. Charlton.

Lekari koji su ga pregledali utvrdili su da nema temperaturu, i da je fizički u odličnom stanju. Pokušali su da ga leče antibioticima za slučaj da je reč o meningitisu, a kada ni to nije dalo rezultate odlučili su da detaljnije pregedaju uvo.

Videli su da mu je unutrašnjost ušnog kanala upaljena, i ispunjena komadićima vate. Nije objašnjeno koliko dugo su ti komadići, koji su uzrokovali ranice i upalu, bili u uhu pacijenta, s obzirom na to da je pet godina imao probleme s tim uhom.

Izvukli su vatu muškarcu iz uha i dijagnostifikovali retku upalu zvanu nekrotizirajući otitis. Infekcije uha obično uzrokuje bakterija i pogađaju kanal uha i okolnu kost, ili kao kod ovog pacijenta i okolno tkivo, ali ne i mozak, a snimci su pokazali da se kod njega stvorio gnoj između kosti lubanje i mozga.

- Meni je neverovatno da neko ima toliko problema sa uhom i da niko nije primetio ostatke vate u uhu. Mislim, događa se da ljudima ostane komadić vate u uhu, ali onda dođu kod doktora i kažu mu da su čačkali po uhu ili stavili vatu u uhu kako bi se zaštitili od upale uha. To nije nešto neuobičajeno - prokomentarisao je Cvetković.

- Na drugu stranu, po meni je veća i češća opasnost od probijanja bubnjića, što se lako može dogoditi prilikom čišćenja uši štapićima. Ali, to se onda odmah počinje sa lečenjem i načelno nema nekih posledica.

Nakon šest dana intravenoznog antibiotika, količina gnoja se smanjila, a pacijent se potpuno oporavio za deset dana. Lekari su napisali da je tura antibiotika izlečila upalu i da pacijent nije imao drugih neuroloških problema.

Bonus video

(Espreso.co.rs/24 sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.