SVETSKI NAUČNIK ZGROŽEN ONIM ŠTO SU URADILI TEK ROĐENIM BEBAMA: Ovo će uticati na njihove mozgove! Imaće SUPERMOĆI?
Dve blizankinje  su genetski modifikovane tako da budu otporne na virus HIV-a,, Foto: Printscreen/Facebook/Whitney Mayer

eksperiment

SVETSKI NAUČNIK ZGROŽEN ONIM ŠTO SU URADILI TEK ROĐENIM BEBAMA: Ovo će uticati na njihove mozgove! Imaće SUPERMOĆI?

Lulu i Nana, rođene su otporne na HIV uz pomoć tehnologije CRISPR

Objavljeno:

Dve blizankinje su genetski modifikovane tako da budu otporne na virus HIV-a, a možda imaju i mentalne supermoći o kojima njihov stvoritelj ne želi da govori, piše futurism.com.

Lulu i Nana, rođene su otporne na HIV uz pomoć tehnologije CRISPR, a sada se sumnja da imaju mentalne moći povezane sa izmenama gena.

Nova studija je potvrdila da se brisanjem gena CCR5, isti zahvat koji je izveden nad DNA devojčicama, značajno poboljšava učenje i memorija kod miševa i ljudi".

Verovatno je to uticalo na njihove mozgove. Te mutacije će verovatno imati uticaj na kognitivne funkcije kod blizankinja, ali je efekat nepredvidiv", rekao je neurobiolog Alcino J. Silva sa Univerziteta Kalifornija, dodajući da je to razlog zašto ne bi trebalo da se obavljaju takvi postupci.

Lekar je na YouTube kanalu još prošle godine u novembru objavio kako je prvi put stvorio genetski modifikovane bebe i time izazvao zgražavanje struke.

Moja reakcija na rođenje genetski izmenjenih blizankinja su bile tuga i odbojnost", rekao je Silva.

Boji se da je u toku trka u genetskom naoružanju. Ali, lekar tvrdi da to nije bila njegova namera.

Rado ću na sebe da primim sav bes i čuđenje radi ovog naučnog dostignuća, ali to je budućnost, hteli mi to ili ne. Osećam odgovornost da budem prvi", rekao je He Jiankui.

Najavio kako upravo radi na još jednoj 'potencijalnoj trudnoći' s genetski modifikovanim zametkom, ali da je eksperiment tek u početnoj fazi.

Bonus video

(Espreso.co.rs/Futurism.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.