SLUŠKINJINA PRIČA IZ STVARNOG ŽIVOTA: Bekstvo ove dve sestre iz Saudijske Arabije zaslužuje medalju za HRABROST!
Sestre su pobegle u slobodu (ilustracija), Foto: EPA/STR

beg iz opresije

SLUŠKINJINA PRIČA IZ STVARNOG ŽIVOTA: Bekstvo ove dve sestre iz Saudijske Arabije zaslužuje medalju za HRABROST!

Bekstvo iz Saudijske Arabije je za žene dosta teško, jer im i za međunarodna putovanja treba muška dozvola. Rim i Ravan su svoj beg planirale dve godine

Objavljeno:

U septembru 2018. Rim i Ravan, dve sestre iz Saudijske Arabije bile su na porodičnom odmoru u Kolumbu, u Šri Lanki.

Dve nedelje su majki pomagale da organizuje putovanje, ali njihov plan je bio odvažan - svoje dve nedelje van Rijada su želele da iskoriste da se nikada ne vrate u Saudijsku Arabiju.

Neuspeh nije dolazio u obzir, jer im je, ako ih uhvate, pretila smrtna kazna.

- Znali smo da, ako ne bude sve savršeno, to će biti poslednja prilika - govori Rim za CNN, koji je izmenio imena sestara iz bezbednosnih razloga.

Sestre su uvidele da nemaju budućnosti u društvu gde su žene pod prisilnom kontrolom muškaraca, koji ih ograničavaju u svim sferama.

- To je ropstvo, jer za sve što žena radi pita se muškarac - kaže Ravan.

Zato su se odrekle islama. I zato su, sa 18 i 20 godina, ukrale svoje pasoše, sakrile svoje burke ispod čaršava, iskrale se iz odmarališta i iz Kolumba se ukrcale na let za Melburn preko Hong Konga. U Hong Kongu je trebalo da ostanu samo 2 sata, ali se to pretvorilo u 5 meseci.

Rim i Raven otkrivaju da su pre bektva sledile sva pravila kojih treba da se drže "dobre devojke" koje ćute i ne sramote svoju porodicu.

- U našoj kući smo uvek bile dobre devojke kakve su hteli. Kada bi nam rekli da čistimo, čistili smo. Kada bi nam rekli da kuvamo, kuvale smo - govori Ravan (18).

- Poslednje dve godine su bile teške, jer bih zaboravljala ko sam zapravo, a ko se pretvaram da sam - kaže Rim (20).

Išle su u školu, i izbegavale sve konflikte. Naravno, za njihovu braću su važila drugačija pravila. Njima su govorili da treba da tuku svoje sestre, jer će ih to učiniti boljim ljudima.

Rim i Raven nerado govore o batinama u kući, ali otkrivaju da su bile dovoljno česte da ih "podsete na pravila", i dovoljno česte da znaju šta će im se dogoditi ako neko otkrije njihov plan.

Bekstvo iz Saudijske Arabije je za žene dosta teško, jer im i za međunarodna putovanja treba muška dozvola. Rim i Ravan su svoj beg planirale dve godine. Nikada nisu o tome naglas govorile, čak ni kada bi bile same, već su komunicirale iskuljučivo preko Vots ap poruka.

Pre nego što su pobegle, njihov odmor je tekao uobičajeno. Dok su njihova braća plivala i uživala na plaži, one su morale da sede sa strane. Morale su da im spremaju hranu, i uglavnom su bile unutra.

- Kad putujemo kao da se premeštamo iz jedne kutije u drugu. Od kuće do hotela, ništa se ne menja. Oni izlaze, i žive slobodno, muškarci, a mi sedimo sa strane i posmatramo ih kako sve to rade - govore.

Žene u Saudijskoj Arabaiji su potpuno podređene muškarcima
Žene u Saudijskoj Arabaiji su potpuno podređene muškarcima foto: EPA/AMEL PAIN

Sestre su namerno nagovarale majku da putovanje isplanira baš u vreme kada Ravan puni 18 godina, kako bi mogla da aplicira za australijsku vizu. Tokom poslednje večeri putovanja, sestre su započele svoju akciju. Rim je rezervisala taksi vozilo. Raven je imala zadatak da uzme njihove pasoše iz torbe u sobi njihovih roditelja. Ona se ušunjala u sobu u 2 ujutru, uzela torbu, izvadila pasoše, a zatim vratila torbu na mesto kako roditelji ne bi nešto posumnjali.

Kada je taksi stigao u 5 ujutru, sestre su uradile nešto nečuveno za njih - obukle su farmerke, koje su kupile u tajnosti, i iz hotela izašle bez svojih burki. Lako su se ukrcale na let koji su pažljivo istražile onlajn. Nisu imale problema, dok nisu stigle u Hong Kong.

Ono što se tamo dogodilo sestre su možda mogle da predvide, da su znale da njihov ujak ima jake veze u saudijskom Ministarstvu unutrašnjih poslova, ili da su znale kakvu moć imaju saudijske vlasti nad osobljem na aerodromu.

Prišla su im dva muškarca i pitala ih da li idu u Melburn, a onda su im zatražili i pasoše. Odveli su ih u drugi deo aerodroma, gde im je advokat Majkl Vidler rekao da im je let ka Melburnu otkazan, i umesto toga im je rezervisan let za Rijad. Saznale su da je to učinjeno na zahtev saudijskog konzulata. Navodno, morale su da se vrate jer im se majka razbolela.

Tu je bio i jedan saudijski zvaničnik, što je preplašilo sestre. Čule su za slučaj Dine Ali Laslum, koju su sa aerodroma u Manili primorali da uđe u avion za Rijad u aprilu 2017. Njene noge, ruke i usta su bile oblepljene lepljivom crnom trakom. Plašile su se da će se to dogoditi njima.

Rekle su da moraju u toalet i odlučile da moraju da pobegnu. Pokušale su da zgrabe pasoše, ali ih je jedan od mušakarca udario po ruci.

- Kidnapujete nas! - vuknule su.

Pobegle su, ali su pokušali da ih uhvate. Pokušale su da rezervišu sledeći let za Melburn, ali nisu uspele. Saudijski zvaničnik je javio Kamberi da su beginci koji su ukrali novac, i vize su im otkazane.

Ostale su 3 sata na aerodromu dok ih nisu pustili da odu. Ukrcale su se u prvi voz za grad. Otac i braća su došli u grad da ih traže, a policija ih je najzad pomoću pasoša pronašla i odvela na ispitivanje. Odbijale su da vide oca i braću. Kada ih je policija odvezla nazad u hotel, opet su pobegle. Pet meseci su stalno menjale mesta na kojem su boravile u gradu.

Sada pomoću advokata traže azil u sigurnoj zemlji. Pasoši su im otkazani, pa nemaju mnogo opcija. U Hong Kongu gledaju Netfliks kako bi ubile vreme. Nose trenertke i farmerke, kako bi se uklopile u ostale turiste. Ipak, iako i dalje žive u neizvesnosti, nimalo se ne kaju.

- Kajem se što sam čekala toliko, ne što sam pobegla. Od rođenja znam da to nije moj dom. Ne bih imala nikakva prava - kaže Rim.

- Želim da studiram ono što želim, radim ono što želim, da izaberem dan kada ću se udati. Da izabrem čoveka za kojeg ću se udati. Čak i da se ne udam, žeim da imam pravo da izaberem - zaključuje Ravan.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/CNN)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.