HRABRO BEKSTVO U SLOBODU: Devojka (18) se odvažila da pobegne iz zemlje u kojoj žene nemaju nikakva prava
Rahaf al-Kunun uspela je da se domogne slobode, Foto: EPA/THAI IMMIGRATION BUREAU HANDOUT

rahaf muhamed al-kunun

HRABRO BEKSTVO U SLOBODU: Devojka (18) se odvažila da pobegne iz zemlje u kojoj žene nemaju nikakva prava

"Ne mogu da radim i studiram u svojoj zemlji, želim da budem slobodna da studiram i radim šta želim"

Objavljeno:

Devojka iz Saudijske Arabije koja je pobegla od svoje porodice i odbila da napusti hotel u Bangkoku, sada je dobila status izbeglice od strane Ujedinjenih nacija, saopštila je vlada Australije.

Rahaf Muhamed al-Kunun (18) odbila je da se ukrca na let iz Bangkoka za Kuvajt, zabarakidiravši se u svojoj hotelskoj sobi na aerodromu. Rekla je da se plaši da će je porodica ubiti zbog toga što se odrekla islama.

Agencija za izbeglice pri Ujedinjenim nacijama prvo se obratila Australiji u slučaju ove devojke, a oni su rekli da će zahtev razmotriti. UNHCR može da dodeli izbeglički status ako države to iz nekog razloga ne mogu ili neće da urade.

Otac i brat ove devojke su takođe doputovali u Tajland, ali je ona odbila da ih vidi.

Odricanje od islama se u Saudijskoj Arabiji kažnjava smrću. Otac ove devojke je upravnik al-Sulaimija, grada u saudijskoj oblasti Hail.

- Moj život je u opasnosti. Porodica preti da će me ubiti zbog trivijalnih stvari - rekla je Rahaf agenciji Rojters.

Ona je krenula sa porodicom na put za Kuvajt, kada je uspela da pobegne. Pokušala je da dođe do Australije preko Tajlanda. Kako nije imala vizu, zadržali su je na aerodromu u Bangkoku, gde joj je jedan saudijski diplomata oteo i pasoš. Ipak, saudijske vlasti to poriču.

Rahad je zato sve počela na piše na Tviteru, a svoju šifru je dala i prijateljima koji su pokrenuli akciju pod heštagom #SaveRahaf.

Objavila je video u kojem je pokazala kako se štiti od deportacije takošto je stavila nameštaj ispred vrata kako niko ne bi ušao.

- Delim svoju priču na društvenim mrežama i moj otac je besan jer sam to uradila. Ne mogu da radim i studiram u svojoj zemlji, želim da budem slobodna da studiram i radim šta želim - rekla je ona za BBC.

U međuvremenu joj je dozvoljeno da ode sa aerodroma, i premešetena je na sigurnu lokaciju, a vraćen joj je i pasoš.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/BBC)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.