PUTIN SPASAVA SVET! Opasno zagrmeo na Izraelce! Treći svetski rat se mora izbeći po svaku cenu! (VIDEO)
Veršinin je napomenuo da, generalno, između Rusije i Izraela vojna linija za izbegavanje konflikta stalno radi, Foto: EPA/ALEXEY NIKOLSKI

NAPADE NA SIRIJU TREBA ZAUSTAVITI!

PUTIN SPASAVA SVET! Opasno zagrmeo na Izraelce! Treći svetski rat se mora izbeći po svaku cenu! (VIDEO)

"U vezi sa najnovijim izraelskim napadima, rekli smo da takve proizvoljne napade na suverenu sirijsku teritoriju treba zaustaviti i isključiti. Bilo kakvi udari još više destabilizuju situaciju"

Objavljeno:

Izraelske snage odbrane (IDF) saopštile su 21. januara da su pogodile navodne iranske vojne objekte u Siriji, uključujući skladišta oružja u području Međunarodnog aerodroma u Damasku, obaveštajni centar i kamp za obuku, kao odgovor na raketni napad na Golanskoj visoravni.

– U vezi sa najnovijim izraelskim napadima, rekli smo da takve proizvoljne napade na suverenu sirijsku teritoriju treba zaustaviti i isključiti. Bilo kakvi udari još više destabilizuju situaciju – rekao je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Veršinin.

Veršinin je pohvalio rad rusko-izraelskog dekonfliktnog mehanizma, koji postoji već više od godinu dana, i izrazio spremnost da ga učini još efikasnijim. On je takođe potvrdio da su u toku razgovori između vojski dve zemlje.

– Mi očigledno želimo efikasniji mehanizam obustave eskalacije. Želimo da izbegnemo incidente slične onome što se desilo sa našim avionima – rekao je Veršinin.

Istovremeno, Veršinin je napomenuo da, generalno, između Rusije i Izraela „vojna linija za izbegavanje konflikta stalno radi, linija je operativna više od godinu dana i mi je poboljšavamo“.

Izjava je usledila nakon što je izraelska vojska objavila da su napali navodna iranska skladišta oružja u Siriji i nekoliko baterija PVO, koji su otvorili vatru na avione uključene u napade. Napad je prema izraelskoj vojsci bio odgovor na pokušaj raketnog napada na Golansku visoravan, koji je prijavljen dan ranije.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je 13. januara da je Izrael, u cilju sprečavanja iranske vojne konsolidacije u Siriji, spreman da pojača napade na iranske objekte u susednoj zemlji.

Iranski portparol Ramazan Šarif negirao je tvrdnje izraelskog premijera Benjamina Netanjahua o vazdušnim napadima na iranske baze u Siriji i nazvao ih neutemeljenim.

Odnosi između Izraela i Irana nedavno su bili još zategnutiji. Izrael se protivi navodnom vojnom prisustvu Irana u Siriji, strahujući da bi Teheran mogao dobiti veći uticaj u regionu. Iran je naglasio da šalje samo vojne savetnike na zahtev sirijske vlade. Iran je čak najavio uništenje Izraela ukoliko bombardovanje Sirije odmah ne prestane.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs / Pravda)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.