PUTIN IMA NOVO ORUŽJE OD KOJEG SE SVET TRESE: Neće vas ubiti, ali TERA NA POVRAĆANJE, i to nije sve! (VIDEO)
Filin 5P-42, nesmrtonosni vizuelno-optički uređaj, postavljen je na brodove ruske mornarice, Foto: Printscreen/Youtube / AP

NEVIĐENO DO SAD

PUTIN IMA NOVO ORUŽJE OD KOJEG SE SVET TRESE: Neće vas ubiti, ali TERA NA POVRAĆANJE, i to nije sve! (VIDEO)

Novo oružje na ratnim brodovima možda nije smrtonosno, ali posledice ipak mogu biti zastrašujuće...

Objavljeno:

Ruska mornarica opremila je svoje ratne brodove novim oružjem koje je osmišljeno da oslepi i zbuni protivnike i ponekad ih natera da povraćaju, pišu ruski mediji.

Filin 5P-42, nesmrtonosni vizuelno-optički uređaj, postavljen je na brodove ruske mornarice admiral Gorškov i admiral Kasatonov, prenela je državna agencija RIA, pozivajući se na izjavu firme koja je izgradila uređaj.

Svaka fregata, obe delovi ruske severne morske flote, opremljena je sa dve stanice Filin. Očekuje se da će i dve dodatne fregate, koje su trenutno u izgradnji, nositi i zaslepljujuće oružje.

Novi uređaj je oružje tipa zaslepljivača, koji emituje oscilirajući zrak svetlosti visokog intenziteta koja negativno utiče na sposobnost neprijatelja da cilja noću.

Rusija tvrdi da je novo pomorsko oružje sposobno da delotvorno suzbije senzore i tehniku noćnog vida, kao i detektore raspona protivtektonskih raketa.

Oružje je testirano na dobrovoljcima koji su pucali iz snajpera i mitraljeza na ciljeve koje je Filin zaštitio dva kilometra dalje.

Svi dobrovoljci imali su poteškoća sa ciljem, a 45 odsto njih imalo je pritužbe na vrtoglavicu, mučninu i dezorijentaciju, 20 odsto volontera iskusilo je ono što su ruski mediji okarakterisali kao halucinacije, a svi su rekli kako su videli plutajuće kugle svetlosti.

Koncept "blistavog" oružja postoji već decenijama u jednom ili drugom obliku.

Zaslepljujuće oružje, naročito laseri, koji uzrokuju trajno slepilo, zabranjeni su Protokolom o zaslepljujućim laser oružjima.

Budući da rusko oružje navodno uzrokuje samo privremeno slepilo, nije bilo nikakvih ograničenja za njegovo korišćenje, prenosi Biznis insajder.

Odnosi između Rusije i SAD dodatno su pogoršani prošlog petka, kada je Trampova administracija objavila povlačenje SAD iz Ugovora o srednjim nuklearnim snagama (INF), pakt o nuklearnom oružju iz vremena Hladnog rata, zbog, kako su rekli, ruskog kršenja sporazuma.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.