DEBELI MINUS U SAD ODNEO 21 ŽIVOT: Temperature su se spuštale do - 44! (VIDEO)
Voda se ledila u vazduhu, Foto: EPA/KAMIL KRZACZYNSKI

ledeni talas

DEBELI MINUS U SAD ODNEO 21 ŽIVOT: Temperature su se spuštale do - 44! (VIDEO)

Zvaničnici su saopštili da su u 85 odsto SAD zabeležene temperature ispod nule

Objavljeno: 11:38h

Ledeni talas, koji je pogodio američki Srednji zapad i doneo rekordno niske temperature, odneo je 21 života, proširio se na severoistočni deo SAD.

Meteorolozi prognoziraju za vikend toplije vreme, ali to je mala uteha za one koji se suočavaju sa ledenim uslovima, brutalnim udarima vetra i temperaturama koje su se u pojedinim oblastima spustile i na 34 stepena ispod nule.

Meteorolog Nacionalne meteorološke službe Endrju Orison rekao je za Rojters da su u jutarnjim satima temperature širom srednjeg zapada među najnižim.

U delovima Ilinoisa u četvrtak je bilo 36 stepeni Celzijusa ispod nule, u delovima Severne Dakote minus 30, a u Minesoti i delovima Mičigena 29 stepeni ispod nule.

Škole u delovima Viskonsina, Minesote, Mičigena, Ilinoisa i Ajove su i dalje zatvorene.

Ledeni talas zahvatio je i Masačusets, Njujork, Pensilvaniju i prestonicu Vašington. Prema podacima meteorološke službe, u Bostonu je 15 stepeni ispod nule.

- Situacija u četvrtak ujutro je najgora kada je reč o hladnoći. Severoistočni deo zemlje će zahvatiti najhladniji arktički vazduh - rekao je Orison.

Hladnoća je od subote odnela najmanje 12 života širom srednjeg zapada. Pojedini su poginuli u saobraćajnim nesrećama povezanim sa vremenskim neprilikama, dok su neki smrzli na niskim temperaturama.

Izuzetno je hladno i u delovima juga, Kentakiju, Tenesiju i delovima Džordžije. U sredu su širom srednjeg zapada oboreni rekordi kada je reč o niskim temperaturama, a najniža je bila u Minesoti, čak 44 stepena ispod nule.

Zvaničnici su saopštili da su u 85 odsto SAD zabeležene temperature ispod nule.

Međutim, situacija bi trebalo da se promeni do vikenda. U Čikagu, gde su radnici palili šine da bi vozovi mogli da se kreću, a temperatura bila 30 stepeni ispod nule, u subotu i nedelju bi trebalo da bude mnogo "toplije" - i do 10 stepeni Celzijusa iznad nule.

Polarni talas izazvao je stotine saobraćajnih nesreća, dok je u četvrtak ujutro više od 2.500 letova bilo otkazano, a najmanje 3.500 odloženo, i to uglavnom sa aerodroma u Čikagu.

U tom gradu poremećen je i železnički saobraćaj, navodi Glas Amerike.

Kompanija Dženeral motors obustavila je rad u 11 fabrika u Mičigenu, a na građane se apeluje i da štede prirodni gas.

Poslednji, slični ledeni talas na srednjem zapadu i severoistoku bio je pre više od 20 godina.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.